domingo, 12 de agosto de 2012

Terratrèmols a l'Iran (2012)

-En dos grans sismes i fins a 35 rèpliques-

Més de 250 persones han mort i 2.000 han resultat ferides pels terratrèmols enregistrats aquest dissabte a la regió de l'Azerbaidjan Oriental, al nord-oest de l'Iran, segons ha informat la televisió estatal iraniana Press TV.
Fins a sis pobles han quedat totalment destruïts pels dos terratrèmols de més de 6,2 de magnitud en l'escala de Richter i les successives rèpliques: entre 17 i 35 es van produir amb una magnitud que va variar des dels 4,4 fins al 5 en l'escala de Richter en les últimes hores de dissabte, segons ha recollit l'agència de notícies iraniana Fars.

Només a la ciutat d'Ahar, 45 persones han perdut la vida i més de 500 han resultat ferides, d'acord amb l'agència de notícies estatal iraniana IRNA, i mig centenar han mort a Haris.

Així, les autoritats iranianes no descarten que aquestes xifres vagin en augment amb el transcurs de les hores i han exhortat la població que romangui la nit fora de les seves cases en vistes de més rèpliques en les pròximes hores.

Més de 60 localitats de la regió de l'Azerbaidjan Oriental han quedat greument danyades pels sismes després de l'ensorri d'entre el 50 i el 80% de les seves estructures. En les àrees pròximes a l'epicentre, les línies telefòniques i la corrent elèctrica s'han tallat.

El director de l'Organització d'Auxili i Rescat de l'Iran, Mahmud Mozaffar, ha declarat a l'agència de notícies oficial iraniana Mehr que "l'accés a algunes localitats ha quedat bloquejat, quedant només el contacte per transistor". "Helicòpters i equips de rescat estan de camí a aquests punts", ha aclarit.

Segons sostenen els medis oficials, el Govern ja ha ordenat el desplegament d'equips de rescat, tot i que equips mèdics locals han instal·lat hospitals de campanya als carrers per atendre els nombrosos ferits.

En concret, el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) xifra en 6,4 i 6,3 la magnitud dels dos primers terratrèmols. El primer sisme va passar a les 15.53 hores (14.23 hora catalana) i va tenir el seu epicentre a 9,9 quilòmetres de profunditat a 20 quilòmetres a l'oest de la ciutat d'Ahar, a la província iraniana de l'Azerbaidjan Oriental.

El segon sisme va ocòrrer a les 16.04 hores (14.34 a l'Espanya peninsular) i el seu epicentre es va situar a 9,8 quilòmetres de profunditat i molt prop del primer.L'Iran es troba en una zona propensa als terratrèmols a causa de la presència de diverses falles sísmiques. El terratrèmol més greu dels últims anys va ser l'enregistrat a la regió de Bam (sud-est) el desembre del 2003, en què van morir unes 31.000 persones.

Més greu encara va ser el sisme que el juny del 1990 va acabar amb la vida d'unes 37.000 persones a les províncies de Gilan i Tanquen, al nord-oest del país. Aquest sisme, de 7,7 en l'escala de Richter, va destruir 27 ciutats i uns 1.870 pobles.



No hay comentarios: