domingo, 9 de septiembre de 2012

Presideixen el Parlament les 4 Barres -per primer cop- des de 1932

-La Diada de Catalunya 2012-


Les quatre barres presidiran el Parlament per primera vegada des de 1932
El Parlament obrirà aquest dilluns -dia 10- els actes d'Inauguració de la Diada Nacional de Catalunya amb la lliura de la "Medalla d'Or de la Cambra Catalana "que, aquest any 2012, recaurà en mans d'Òmnium Cultural i Càritas Catalunya, i lluirà les quatre barres a la façana per primera vegada des del 1932.

Tot i aprofitant el 80 aniversari del Parlament, s'inaugurarà el restabliment de l'Escut de Catalunya que el president de la Generalitat Francesc Macià va posar el 1932 a l'entrada de l'edifici en substitució de l'escut d'armes de Felip V que imperava fins ara.

Dijous d'aquesta setmana els operaris ja van penjar el nou escut de pedra, a falta de fer els últims retocs i que s'inauguri aquest dilluns, i tot i que es van estudiar diferents opcions, entre les quals retirar el de Felip V i substituir-lo pel nou, es va decidir encaixar les quatre barres sobre l'antiga insígnia.

L'acte el presidiran el president de la Generalitat, Artur Mas, i la del Parlament, Núria de Gispert, i després sobre la façana es projectarà el discurs que Macià va pronunciar en l'obertura oficial del Parlament el 6 de desembre del 1932, i també un audiovisual en el qual es construirà l'escut.

Mas i De Gispert també presidiran l'acte de lliurament de medalles a Òmnium Cultural i Càritas Catalunya, i que l'any passat se li va lliurar a l'exentrenador del FC Barcelona Josep Guardiola.

Tot i que entre els grups hi ha hagut unanimitat sobre la medalla d'Or a Càritas Catalunya, no va passar el mateix amb la d'Òmnium Cultural, en què el PP es va abstenir perquè, malgrat valorar la seva trajectòria, va considerar que ha passat a ser "més una plataforma  de reivindicació política de drets nacionals i de la independència de Catalunya que no una entitat cultural que defensi la cultura i la llengua catalana.

És la primera vegada que un grup s'absté en la concessió d'aquest guardó que es va crear l'any 2000, i que s'atorga a personalitats i institucions que mereixen un reconeixement excepcional.

L'acte de lliurament començarà a les 20.30 hores al Parlament i començarà amb les paraules que Josep Massot, Jaume Cabré i Joan Francesc Mira, premis d'honor de les lletres catalanes, dedicaran a Òmnium Cultural, i el vicepresident del Tribunal Constitucional (TC), Eugeni Gay, a Càritas.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, serà qui rebrà la medalla, i per Càritas el farà el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i la presidenta de l'entitat, Carme Borbonès.



No hay comentarios: