sábado, 24 de noviembre de 2012

Diada Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona

-Durant l'última dècada 2003-2012 del segle XXI-

*Un total de 649 dones han mort a mans de les seves parelles o exparelles des de l'any 2003 fins a l'actualitat, segons les xifres del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que va començar la comptabilització d'aquestes agressions des de fa gairebé 10 anys.
 
* Aquest diumenge 25 de novembre es commemora el Dia Mundial Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.
  
*Al llarg d'aquest període l'any 2008 es va revelar com el més nefast, quan es van registrar fins a 76 morts per violència de gènere i, en aquella ocasió, 16 dels agressors van acabar per suïcidar-se.
  
*En canvi, el 2009 va suposar l'any amb menys víctimes mortals, fins a 56, si bé aquesta xifra va tornar a repuntar els dos anys següents. Un altre any amb xifres similars a les de fa tres anys va ser el 2005, quan hi va haver 57 assassinats per violència de gènere, segons les estadístiques.
  
*Des de començaments d'any, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha elevat a 43 el nombre de mortes per violència de gènere, després de confirmar dos casos ocorreguts a Benbibre (Lleó) dissabte passat.
  
*Segons han assenyalat, cap de les mortes havia denunciat el seu agressor i només set del total de víctimes ho havia fet.   El departament d'Ana Mato ha reiterat al llarg d'aquest any la seva crida a denunciar totes les situacions de maltractaments, "que no només correspon a les dones que els pateixen", ja que les primeres xifres de 2012 apuntaven dones que no havien denunciat prèviament a l'agressor.
  
*Els menors d'edat també es veuen implicats en aquests casos, i ho exemplifica el fet que des del 2007, 778 menors d'entre 14 i 17 anys han estat enjudiciats per delictes relacionats amb la violència de gènere, una xifra que representa un augment del 23,7 % entre el 2007 i el 2011, segons les últimes dades estadístiques de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
 
* Del total d'acusats, a 716 (el 92%) els van imposar mesures educatives fins a l'internament i és que la presidenta de l'Observatori, Inmaculada Montalbán, ja va alertar que "aquestes dades diuen que cal intervenir en l'aprenentatge dels joves per evitar que aprenguin comportaments masclistes o de domini".

Un altre aspecte destacat de l'informe era el nombre de dones que des del 2007 han renunciat a continuar amb els processos judicials contra els seus agressors, una xifra que puja a 84.935 casos (l'11,5% del total de denúncies), una xifra que ha patit un augment des del 29%, sobretot des de l'any 2009.

.

No hay comentarios: