domingo, 11 de noviembre de 2012

"Gauguin.El alma de un salvaje".Editorial Planeta.

Paul Gauguin sempre es va considerar a si mateix "un salvatge peruà", i l'escriptora Ángeles Caso ha escollit aquest "salvatge" de la pintura com a protagonista del seu últim llibre, que no és una novel·la, sinó una biografia il·lustrada sobre un personatge amb una vida plena d'elements dignes de novel·la.

Segons informa l'editorial Planeta, aquest és un llibre "únic" entre tots els publicats anteriorment sobre la vida i obra de Paul Gauguin. D'una banda, la biografia de l'home "agafat a aquest suposat salvatgisme genètic" que, en realitat, mostrava un etern afany de recerca que l'inspirés per crear un art nou.

D'una altra, les seves obres, les pintures i les paraules, ja que Gauguin va ser "un home de moltes paraules", i va escriure cartes, diaris, reflexions sobre art, política o religió, i fins i tot narracions sobre si mateix.

El llibre és el relat de la seva vida en correspondència amb les seves obres mestres, relacionant les seves diverses residències i estades amb els textos claus de cada època (traduïts per la pròpia autora), que ens revelen les seves idees, inspiracions, detalls familiars, ansietats o esperances.

Com escriu Ángeles Caso en aquestes pàgines, en un llibre amb més de 150 imatges entre reproduccions de pintures i fotografies originals, "els escrits de Gauguin componen un conjunt sorprenent" i observar les seves pintures a la llum d'aquests textos ens ajuda a traçar un bonic itinerari que "ens permet entendre molt millor el rerefons dramàtic, bel·licós i sovint radical de la seva creació".

No hay comentarios: