sábado, 17 de agosto de 2013

A Prada de Conflent arrenca la XLV Universitat Catalana (UCE)

La XLV Universitat Catalana d'Estiu (UCE) arrenca aquest dissabte a Prada de Conflent (França) per abordar qüestions com la viabilitat d'un eventual Estat català, el referèndum d'autodeterminació que Escòcia celebrarà el 2014 i "els atacs contra la llengua catalana en l'ensenyament.

L'UCE comptarà aquest any amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell, que coincidiran en un acte sobre els cent anys del Primer Congrés de Facultatius i Biòlegs en llengua catalana.

Tot i que el primer acte de l'UCE va ser un concert aquest divendres de Xavier Baró i el grup Blues de Picolat, la inauguració oficial arriba aquest dissabte a les 12.00 hores a càrrec del portaveu del Govern i conseller de presidència, Francesc Homs.

El Conseller assisteix a la lliçó inaugural de l'UCE, que va a càrrec de la degana de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB), Elisenda Paluzie,amb el títol "La viabilitat d'un Estat Català".

Aquest dissabte també arriba el torn del portaveu del Scottish National Party al parlament britànic, Angus MacNeil, que participa a l'acte 'L'exercici d'autodeterminació: realitat i procés. El cas d'Escòcia'.

També s'abordarà la consulta des de l'òptica italiana, ja que dilluns 19 el secretari general de Veneto Stato, Antonio Guadanigni, reflexionarà sobre el -dret a decidir- per al cas de la regió italiana de Veneto.

Altres centenaris que també es commemoraran són els del naixement de Salvador Espriu --acte que tindrà la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell--, i de l'existència de les normes ortogràfiques, un treball essencial per entendre la llengua catalana que va desenvolupar Pompeu Fabra, que precisament va estar exiliat i està enterrat a Prada.

La universitat també ofereix en aquesta edició un àmplia varietat de cursos en els quals es tractaran temes com el litoral català, la nanotecnologia, el tractament del dolor, el poder i els diners, el dret de família, la revolució digital i el bicentenari del naixement de Richard Wagner i Giuseppe Verdi.

No hay comentarios: