lunes, 19 de agosto de 2013

Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges

Els dies 23 i 24 d’agost són el plat fort de la Festa Major de Sant Bartomeu a Sitges, tot i que cada any els actes s’allarguen durant set dies (del 21 al 27 d’agost).Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional el 5 de juny de 1991, Sitges ha estat capaç de conservar la seva Festa Major com una de les més significatives mostres de la seva identitat.

*Els actes que se celebren per aquestes dates s’emmarquen entre la vessant religiosa i laica. Entre les manifestacions religioses cal destacar l’ofici que se celebra a la parròquia amb l’assistència de les autoritats civils, la processó, amb un llarg itinerari pels carrers més cèntrics de la vila, que, precedida per tots els balls populars, acaba amb una emotiva entrada de la imatge de Sant Bartomeu a la parròquia, davant la presència de tots els balls populars i entre l’esclat d’un petit castell de focs. Cal fer avinent que Sitges és una de les escasses localitats del nostre país en què encara avui se celebren les processons religioses en motiu de la seva Festa Major.

*Dels actes laics cal assenyalar les diverses cercaviles entre les quals es troba l’emotiva entrada dels grallers tocant matinades. La processó amb els gegants va acompanyada de la resta de balls i entremesos: cap-grossos, bèsties de foc –drac i àliga-, balls de diables, bastons, cercolets, cintes, panderetes i gitanes ; finalment, la moixiganga, que a Sitges sobresurt per la seva cerimoniositat i continuïtat històrica.

*A la nit del 23, el castell de focs –un dels més importants i esperats de les festes majors de Catalunya- precedeix una nova sortida dels balls i entremesos que baixaran les escales de la Punta. A primeríssima hora de la diada dedicada al Sant, la matinal fa sortir elements de la festa a despertar la vila mentre es reparteixen clavells des de carruatges. Els concerts de cobla i banda completaran la festa.
Webs de referència:

No hay comentarios: