domingo, 18 de agosto de 2013

Sitgetaneïtat versus Sitgetanisme

Hom s’inventa adversaris a mida,per poder-los rebatre amb major eficàcia-.Diuen,per exemple,que des del sitgetanisme s’ha posat en dubte la sitgetaneïtat d’alguns sitgetans i,s’escandalitzen pel que consideren una ruptura amb el projecte del sitgetanisme més sitgetà.

*Els seus arguments,en aquest contraatac són sòlids i solvents-.Llàstima que s’inventin l’atac-.Jo no he vist ni he llegit enlloc que cap sitgetanista hagi dubtat de la sitgetaneïtat dels altres-.Certament,en molts llocs s’ha discutit sobre el sitgetanisme reduccionista-.Sobre la intensitat o fins i tot l’existència del sitgetanisme d’alguns-.

*Però sitgetaneïtat i sitgetanisme són coses prou diferents-.I,cal mala fe per confondre-les-.És perfectament possible ésser sitgetà i no ser sitgetanista-.I això,a més,no té res a veure amb el lloc de naixença-.Dubtar de la sitgetaneïtat d’aguns estadants és promoure un debat sobre els seus orígens-.Dubtar del sitgetanisme d’alguns és participar en un debat sobre la seves ideologies.

*Si hom nega la sitgetaneïtat a alguns sitgetans per haver nascut fora de Catalunya,m’hi barallaré (sic)-.M’hi barallaré a fons-.Però,és perfectament legítim dubtar del sitgeranisme d’alguns sitgetans-.I no pas perquè hagi nascut fora de Catalunya-.
*També es pot dubtar del sitgetanisme,per exemple d’en Vidal Quadres,que és nascut a Catalunya-.El sitgetanisme és un pensament polític sitgetà,que comporta una actitud i un programa polític sitgetà (sic).I,en les campanyes sitgetanes allò que es discuteix són precisament els pensaments polítics,no pas culturals-.

*Discutir sobre el sitgetanisme d’alguns sitgetans no és estar discutint sobre si té un lloc sota el sol o si se l’ha de llançar a les tenebres exteriors-.Ésser sitgetanista no és obligatori,naturalment-.Per alguns,ésser sitgetanista és un actiu polític i res més-.Per d’altres,justa la fusta,és uninconvenient.

*Pensar que alguns sitgetans no són uns sitgetanistes no és dir que és un mal sitgetà ni dir que no pot ésser un personatge important a la Vila-.És avaluar les seves posicions polítiques-.Que és precisament allò que es fa en les campanyes sitgetanes-.

No hay comentarios: