miércoles, 26 de febrero de 2014

El Papa Francesc denuncia les condicions de milions de nens (2014)

El Papa Francesc ha denunciat les condicions en les quals viuen milions de nens refugiats arran dels conflictes armats i ha arremès contra els fabricants d'armes. "El fruit de la guerra són nens morts de fam als camps de refugiats, mentre els fabricants d'armes fan festa als salons", ha denunciat durant l'homilia de la celebració a Santa Marta.

En aquest sentit, ha comentat com els patrons de la indústria de l'armament, que fabriquen les armes, "fan festes a grans salons" i ha contraposat aquesta "bona vida" a la del "nen que mor de gana i que està malalt a un camp de refugiats".

Per aquesta raó, ha advertit que la pau no pot ser només una "paraula" i ha exhortat tots els cristians a no "acostumar-se" a l'"escàndol" de la guerra.

Segons ell, aquest contrast palesa "com s'allunyen els cors quan neix la guerra". A més, ha explicat com ha constatat "amargament" que cada dia als diaris es narren guerres i que "els morts semblen formar part d'una comptabilitat quotidiana".

"Sembla que l'esperit de la guerra s'hagi fet propietari nostre --ha criticat. Es fan actes per commemorar el centenari d'aquella gran guerra (la I Guerra Mundial), tants milions de morts i tots escandalitzats, però avui és el mateix. No hi ha una gran guerra sinó petites guerres per tot el món, pobles dividits que per aconseguir els seus interessos es maten entre ells", ha subratllat.

Així, ha condemnat durament les guerres i s'ha preguntat amb indignació d'on vénen les guerres i les disputes. "Les guerres, l'odi, l'enemistat, no es compren al mercat, són aquí, al cor", ha criticat.

El pontífex ha recordat que quan s'explica als nens amb el catecisme la història de Caín i Abel tots s'escandalitzen, perquè no es pot acceptar que algú mati el seu germà. "Avui tants milions de persones es maten entre germans i regna la indiferència perquè s'ha establert com un costum. La gran guerra escandalitza, però les guerres amagades no ho fan. Mor tanta gent, per un tros de terra, per una ambició, per odi racial".

A més, ha recordat que hi ha moltes famílies destruïdes perquè "el pare o la mare no són capaços de trobar el camí de la pau i prefereixen la guerra". "La guerra destrueix", ha recalcat.

Finalment, ha convidat a "preparar la pau" i a "reconèixer la misèria pròpia de cadascú, la misèria d'on vénen les guerres". "Qui ha plorat quan llegeix a un diari, quan veu a la televisió aquestes imatges, tantes morts?", ha preguntat, i ha afirmat que el que ha de fer un vertader cristià davant de tantes guerres és "plorar, fer dol, humiliar-se". Per tot això, ha demanat a Déu que ajudi els homes a no ser indiferents davant del dolor.

No hay comentarios: