viernes, 28 de febrero de 2014

Mestres i Alumnes de la República catalana.

N’és el suggerent títol d’un llibre,que per un costat se centra en els records de les experiències escolars i els escrits de la mestra Encarnació Martorell,i, per l'altra, que en Salvador Domènech ens explica la “Història del Model Educatiu”,tot un referent que va ser creat a Catalunya,en l’espai entre la Mancomunitat (1914) i la República (1931).
*Uns homes i dones força exemplars,que van bastir un “Sistema d'Ensenyament Integral (SEI)” que abastava tant la salut física com l’espiritualitat dels infants i dels joves. Clar i català amb uns objectius com ara nous edificis nous,molt amples i més lluminosos, excel.lent atenció mèdica, menjadors escolars i Colònies escolars a mar i a muntanya,sempre i per sempre al servei d'una Societat catalana necessitada.
*L’Educació pública era basada en la Responsabilitat, en la Igualtat i Laica, però sempre respectant les Religions (sic),tot i convivint amb moltíssima naturalitat la llengua catalana i la llengua castellana.Una Educació pública,conreadora de l'amor als aïsos Catalans i als valors democràtics i transcendents.
*Clar i català,aquella meravellosa creació de Catalunya, -tot i no disposar d'una total llibertat-, va ser enrunada totalment amb l'entrada del Feixisme més exigent.Amb tota sinceritat,aquell “Estol d'homes i dones d’excellència, uns/es Mestres exemplars, van ser empresonats, morts, desterrats i exiliats.Conseqüentment, una espessísima Tenebra va caure sobre tot el Sistema Educatiu republicà.
*Al segle XXI, després de molts anys intentant tornar-ne a aixecar un nou Sistema Educatiu Públic, que ha integrat immigrants de tot el món, i que ha tornat a la comunitat catalana “El dret a la pròpia llengua” ,hom vol tornar a imposar-ne aquella foscor que van patir els homes i les dones quan eren infants.No i no.Visca la República catalana !

No hay comentarios: