lunes, 31 de marzo de 2014

El Xató es va inentar a Sitges,a la Fonda d'en Carcolse (1850)

Un plat monumental d'escarola i altres afegits,regat la corresponent salsa,quan Santiago Rusinyol el va veure,va exclamar: "Això sembla un Chateau",àlies un Castell.

*L'any 1896 d'aquell plat se'n deia "L'Indispensable Cható".Clar i sitgetà,la paraula Xató té una etimologia catalana,resultat de l'evolució de la paraula "Eixatar" i "Deixatar".Del verb Eixatar procedeix el nom Eixató.

*En l'evolució,-Eixató- la perdre la vocal -e- cosa que no té res a veure amb el francés.Ara bé,la paraula ja existia l'any 1850 del segle XIX.Fins i tot amb X,cosa que vol dir que és una paraula catalana.És més,sembla ser que la paraula -Xató- neixia per a nomenar una Salsa.

*És a dir, que l'any 1850 era el nom d'un plat amb escarola,bacallà esqueixat,tonyina,seitons i olives,igual com al segle XXI.Per tant,no va ser Carcolse qui va inventar el Xató,ja que el plat ja existia l'any 1850.

*Cert que la paraula Xató ja es feia servir per Carnaval a Sitges.Per cert que el Xató
és un plat penedesenc i és impossiblesaber on va néixer.Clar i sitgetà, saber quan i on va néixer el Xató,seriacom entestar-se quan,on i qui va inventar el Brou de Nadal.

No hay comentarios: