miércoles, 26 de marzo de 2014

Puigmoltó del Garraf: la seva existència a la Comarca.

Puigmoltó ve del llatí vulgar “Podium multum” que vol dir “ Puig Allargat”, i els seus orígens daten del segle X.Ja en època romana es té constància d’edificacions al Terme de Ribes del Penedès i concretament del Castell del Bell-Lloch -l’actual Ermita de Sant Pau-.
*Els primers pobladors de Ribes i Puigmoltó, desprès de la invasió d’Almansur quan va quedar el territori totalment despoblat, daten de l’any 937-960, en temps del Bisbe Guilara, Conqueridor de les Terres de Ribes, i dels 50 nous pobladors, tots eren Catalans menys 2 que eren Provençals, un era en Pere del Carç a qui se li cedí la Hisenda i una Masia amb el pou del Carç i l’altre en Ramon d’Acharra -de la Masia de Carro-.
*Dels catalans en consta en Joan Puig a qui se li cedí la Hisenda de Puigmoltó.Aquest aixecà la Masia coneguda com Can Pufort -contracció de “Puig fortificat”.A l’Edat Mitjana, el Mas Puig o Can Pufort, al igual que el Mas del Carç, pagaven una Contribució considerada per l’època com de Casa Bona, i consistia en una -Quartera de blat i una de forment-, un parell de capons i una truja.
*La formació i creixement del Mas o Caserie del Carç,Tal com el coneixem l’any 2014,és format per diverses vivendes, cellers i altres, són probablement del segle XIII, època en que estan documentats -Pere i Muntaner del Carç-. Durant el segle XV va pertànyer a la família Company i, al segle XVI, va passar per Matrimoni als Almirall, un cognom que es va mantenir fins el segle XX.
*La Masia és un agrupament de diversos cossos, entre els quals destaca:a) Una Torre de Defensa quadrada i emmerletada,b) Una Capella dedicada a Sant Jaume,del segle XVII. c) Al segle XXI és propietat de la Família Rabassa.
*L’any 1333, a petició del Senyor de Ribes,en Bereng Galzeran, el nucli de Puigmoltó va obtenir la -Carta de Poblament- de mans del Rei Alfons el Benigne,quiva redactar el següent Document que diu: “Tenint en conte que Vós, Bereng Galcerandus, heu disposat que hi hagi dos llocs al Terme del Castell de Ribes, on s’edifiquin dues Poblacions en qué visquin reunits els seus habitants, a saber, l’un anomenat Puigmoltó, i l’altre anomenat Llop Sanç.
*Tant la població de Llop Sanç com la de Puigmoltó eren dues Masies de Categoria al Terme del Castell de Ribes, i molt probablement els seus Propietaris van venir de la Repoblació desprès de la Conquesta del Castell de Ribes, a les Ordres del Bisbe Guilara.
*La Casa dels Llop Sanç- va ser antigament l’Ajuntament o Casa del Terme, situada a l’espai de Sota Ribes. La Família Llop Sanç ,era una Casa molt influïen al territori del Penedès. Un dels seus avantpassats apareix al Testament de la Filla del Comte Borrell II de Barcelona, l’any 1039 (segle XI).
*La Vila de Puigmoltó s’estén d’Orient a Ponent des de l’Olivar d’en Ponç Muntaner al costat de Can Macià fins al Pedruell -per sota la Serra del Carç- a tocar amb el subfeudatari de Vilarroja-Miralpeix, el que seria al segle XXI la Carretera de Sitges a Vilanova- i del Sud al Nord des de la finca del -Mas del Carç- fins a -Sota Can Vidal-.
*Del Decret del Rei Alfons el Benigne se’n destaquen tres punts:
A)Les Exempcions i Privilegis atorgats als futurs habitants de Puigmoltó, i s’expliquen pels grans riscos que corrien tots els Habitants de la Comarca del Garraf per ser Frontera amb els musulmans d’Almansur.
B)Recalcar el -Pou del Carç- al fixar els Límits de Puigmoltó. La línea divisòria ha de passar just pel Pou, i així el Pou del Carç quedava dins el control del Senyor Feudal d’Olèrdola.
C)Cita explícitament la no-existència de cap Càrrega ni Dret Feudal per part de l’Església Catòlica de Ribes.
**Poblament de Puigmoltó
Les primeres cases es van orientar, -sense cap mena d’ordre-, vers al Mar, edificades durant la Primera Meitat del Segle XIV i es va obrir un Carrer Principal de Cases orientat de Nord a Sud.
**Història de Puigmoltó
Entre els fets més destacats i que han marcat la Història més recent de Puigmoltó, és la Portada de Llum i Telèfon al poble, que es va produir l’any 1957 del segle XX..
**Puigmoltó va tenir una Escola Unitària i Mixta,creada per la República Catalana l’any 1931,que duraria 52 anys oberta fin el seu tancament l’any 1983 tot plegat amb les escoles unitàries de Garraf i Olivella sota el concepte de “Concentració escolar” dels anys 80 i que havia acollit des dels anys 30 els nens i nenes de 5 a 14 anys d’edat provinents tant de Puigmoltó i les masies de les rodalies com ara el Carç, la Urbanització dels Cars, la Mata, els Cucons, Can Xoriguera, Can Mironet, Can Fontanals, el Mur,la Fassina, etc, i que va arribar a contar amb una seixantena d’alumnes.
**Perìode dels anys 1950 i 1960 a Catalunya
Durant els anys 50 i 60 un gran nombre d’Immigrants, provinents de la Regió murciana i Murcia van viure de Lloguer ,també a Puigmoltó en cases del nucli. D’altres van acabar comprant les cases i establint-se aquí definitivament.
Sgle XXI
L’any 2014,el cognom Puig s’ha mantingut a Puigmoltó,un exemple la Teresa Puig i Bisbal,antiga alumna de l’escola de Puigmoltó,mestra filla de La Quimeta, aquestes famílies són descendents de l’antic Mas Puig.
En aquest any de 2014 Puigmoltó ja no disposa de cap botiga, però fins a mitjans dels Anys 1940 hi i van conviure dues botigues, i fins a finals dels anys 1980 va estar oberta una petita Botiga de Queviures a la plaça de la petita Vila de Puigmoltó,concretament a “Can Jepet del Clot” i també a Can Pere del Carç s’hi venia el pa en una Fleca.

No hay comentarios: