domingo, 20 de abril de 2008

Alumnes del CEIP Esteve Barrachina (Sitges)




Posted by Picasa

1 comentario:

Froilan Franco dijo...

A Vosaltres ,alumnes del meu "Virtual Col.legi",un cop jubilat oficialment:

*Vivències i records:
el primer mig segle del CEIP Esteve Barrachina,50è aniversari del CEIP Esteve Barrachina i Noces d’Or del primer Grup Escolar estatal a Sitges
*El CEIP Esteve Barrachina es va inaugurar oficialment com a Agrupació Escolar Mixta el 24 d’Octubre de 1960 a Sitges:El diumenge 24 d’octubre del 2010 es compleixen 50 anys de la primera Escola Pública estatal de Sitges-. *En aquell mateix dia de l'any 1960, la Vila de Sitges, va inaugurar el primer curs acadèmic 1960-1961, antecedent històric de l'actual curs escolar 2010-2011 a la nostra Vila.
*El Govern municipal,actualment presidit per un mestre-director,en Jordi Baijet i Vida, celebrarà aquesta efemèride amb la màxima solemnitat amb diversos actes commemoratius-.
*L'acte central potser se celebrarà a la Sala de Juntes de l’Ajuntament de Sitges coincidint amb la data exacta del 50è aniversari,mis segle i Noces d’Or de l’institució escolar.
*A principis del curs 1960-1961, i per primera cop, els nens i les nenes del poble van anar junts a l’escola en un edifici –bressol del que avui és el CEIP Esteve Barrachina– destinat exclusivament a la seva educació.
* Feia gairebé un segle que l’Administració local en reclamava la seva construcció.
*Pel que fa als alumnes ,en un principi el problema d’encabir tots i totes a l’Agrupaciò Escolar Mixta al C/ Rafael Llopart S/n no va ser greu perquè la natalitat durant la Guerra Civil va ser baixa-.
*Hi va haver,fins i tot,un any,en què la matricula de darrer grau va ser molt reduïda-.El primer curs 1960-1961,la matrícula total de l’Agrupació Escolar Mixta era d’uns 300 alumnes,cosa que donava un promig de 35 alumnes per a cadascuna de les 10 aules,promig que estava lleurament decantat a favor dels pàrvuls perquè estaven nens i nenes barrejats al parvulari adosat a l’edifici a través d’un passadís cobert-.
*La Junta Local d’Ensenyament Primari es mostra força interessat perquè s’ocupi tot l’espai escolar-.La divisió en graus se l’arreglaven els mateixos mestres,de tal manera que no tots abarcaven un perìode igual d’anys-.D’aquesta manera es cobria l’escolaritat obligatòria que primer era fins a 12 anys i després va passar a 14-.
*Els continguts eren molt similars-.Per raons òbvies no entraré en l’especificitat de cada mestre-.En general,se seguia una Enciclopèdia-.D’entre les més utilitzades hi havia,primer,la dels “Hijos de Santiago Rodríguez” i,més tard,les famoses d’Àlvarez-.
*No cal dir-ne que la llengua era el castellà,amb més o menys flexibilitat segons els mestres-.Els continguts religiosos,en general,eren assumits pels mestres sense pressió,com a cosa natural-.Era així que el Rosari,el Mes de Maria i tantes activitats similars es realitzaven perquè sempre s’havia fet-.
*No ocorria així amb els continguts falangistes-.Si bé en un principi era obligatori cantar el “Cara al Sol” i issar la Bandera,a poc a poc, es va anar perdent el costum-.