domingo, 11 de marzo de 2012

La Porta dels Països Catalans a Salses,de dol (2012)

L'Armand Samsó,fundador del Monument de la Porta dels Països Catalans va morir a l'edat de 92 anys el dia 10 de març de 2012.ACS.
Nascut el 17 d'agost del 1920 a Salses,l'Armand Samsó va ser un Activista cultural i un dels nord-catalans més coneguts al Sud de l'Albera perquè durant 20 anys va recórrer tot el territori, amb la seva dona Janina, buscant suport per a la construcció del monument de la Porta dels Països Catalans, al seu poble de Salses, que es va inaugurar el 28 de setembre del 2003.

Professionalment, va començar treballant als tallers del diari L'Indépendant de Perpinyà. Durant l'ocupació alemanya, va ser requisat per al treball obligatori i enviat a una fàbrica de Messerchmidt, a Alemanya, on el van detenir i condemnar, per activitats de sabotatge, i deportar al camp de concentració de Dachau. Va ser alliberat el 1945 pels americans. Després de la guerra es va traslladar a treballar a Niça, al diari Nice-Matin, on es va quedar fins que es va jubilar com a director tècnic.

El 1981 va ser un dels "Fundadors de la Unió per una Regió Catalana (URC)" i un dels principals impulsors del projecte de construir un monument a Salses que simbolitzaria l'entrada dels Països Catalans. La idea va sorgir quan la direcció de l'autopista va voler batejar l'àrea de servei de la Jonquera amb el nom de Porta de Catalunya.

Les mobilitzacions de rebuig a la idea de fer començar el territori català a la Jonquera van aconseguir que l'àrea de Servei es digués Porta Catalana, però no en tenien prou. Entre persones que militaven en el Moviment Nord-català, com ara Josep Deloncle, Pere Comelada i Armand Samsó, va néixer la idea del Monument que seria la Porta dels Països Catalans a Salses.

L'Armand Samsó va ser President de l'Associació Porta dels Països Catalans, que durant 20 anys es va dedicar a recollir els recursos per aixecar el monument en un espai estratègicament situat en un punt que es pot veure des de la carretera, l'autopista i la via del tren.

L'any 2003,mercès a les subscripcions populars i a l'ajut de les Institucions catalanes, i malgrat els entrebancs burocràtics i polítics, es va inaugurar el Monument de la Porta, una monumental escultura d'Emili Armengol.

El 2006 Armand Samsó, militants amb la seva dóna d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)a Catalunya Nord, va rebre el Premi d'Actuació Cívica atorgat per la Fundació Lluís Carulla. El 2010 també va ser homenatjat al coll de la Manrella per la Comissió d'Actes Lluís Companys, on va rebre un guardó pels esforços dedicats durant tota la vida a la defensa apassionada de la unitat del territori català. Actualment, la seva dona, Janine Samsó, és la presidenta de l'Associació Porta dels Països Catalans.

Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges

1 comentario:

Froilan Franco dijo...

Armand Samsó conegut sobretot gràcies a la seva feina feta per a aconseguir a construir la Porta dels Països Catalans, nos ha deixat el 10 de març, als 91 anys.

Armand era un patriota, no havia mai amagat ser un independentista, lluitava per la dignitat de la terra, ha lluitat durant 20 anys per a aixecar aquesta Porta. No la volia tancada, tot al contrari la somiava oberta i marcant clarament l’entrada en Terres catalanes, una Porta de benvinguda, oberta de bat a bat

Incansable ha donat molt per un lloc simbòlic. D’esperances en desesperances, ha elaborat molts projectes lentament elaborats estudiats abans de ser presentats a les institucions franceses, institucions que les escombraven sense vergonya.

Pacient, tossut ha acabat per guanyar perquè ells, els garants de la “république” han vist que l’Armand no deixaria mai el projecte. però si ha guanyat, la victòria ha estat parcial.

La Porta la volia més a prop de l’autopista, més visible i indicada dignament.Però els atacs no han estat sempre i únicament francesos. Espanyolistes i blaveros també s’hi van sumar