jueves, 5 de septiembre de 2013

4 Setembre 2013:homenatges al poeta del poble.


El poeta del poble Vicent Andrés Estellés.
Quan va esclatar la Guerra Civil tenia dotze anys i el record que en tenia d'aquesta no era excessivament dolent. Durant aqueix període va aprendre l'ofici de forner i d'orfebre, però també mecanografia. La guerra influí molt en la seua obra, en la qual la mort és un tema recurrent.Més tard va passar la joventut a València, on s'aficionà a la literatura de forma autodidacta: els autors que més li influïren en aquesta etapa van ser Baudelaire, Neruda, Eluard, Pavese i Walt Whitman; en català, Verdaguer, Carner, Riba, Rusiñol, Ausiàs March, Màrius Torres, Salvat-Papasseit i Rosselló-Pòrcel.
El 1942, amb 18 anys, va publicar el seu primer article al diari "Jornada", i a partir de llavors, se n'anà a estudiar periodisme a l'Escola Oficial de Periodisme a Madrid, on cursà la carrera com a becat; tres anys després faria el servei militar a Navarra. El 1948, amb vint-i-quatre anys, tornà a València per treballar com a periodista al diari Las Provincias, dirigit per un dels millors periodistes valencians del segle XX, Martí Domínguez i Barberà, on feia tot tipus de reportatges. Allí es féu amic de Joan Fuster i de Manuel Sanchis i Guarner i establí una relació amb la seva futura muller Isabel, que també marcaria la seva obra literària.
El 1955 es casa amb Isabel, amb la qual tindria una filla que va morir als quatre mesos: així s'ancorava per sempre el tema de la mort a la seva obra i, en particular, al Coral romput, "La Primera Soledad" i "La Nit", inspirats en aquesta feta. Més tard va tenir dos fills més, Carme i Vicent. El 1958 arribà a redactor en cap del periòdic, càrrec que va ocupar fins l'any 1978, en què «fou arbitràriament substituït sense la menor delicadesa.»
Despatxar-lo del diari li suposà una espècie de jubilació anticipada als cinquanta-quatre anys, que alhora suposava dedicar-se íntegrament a la seua obra i participar en mostres i altres activitats culturals: de fet, el mateix 1978 rebé el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i, el 1984, el Premi de les Lletres Valencianes. Durant uns anys es traslladà a viure a Benimodo -la Ribera Alta-, convidat oficialment per les autoritats, i combinà la poesia amb la prosa.
En els últims anys encara va rebre nombrosos premis i homenatges, com el de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent en 1990 o el dels Premis Octubre.Vicent Andrés Estellés morí als 68 anys a València.El País Valencià organitza a força poblacions valencians diversos homenatges a la figura d’en Vicent Andrés i Estellés,el gran poeta del poble.ës un fill de Burjassot -L'Horta,on va nèixr el 4 de setembre de 1993.-Al seu homenatge tothom compta amb recitals poètic-musicals.
L’Estellés és un dels poetes i literats més emblemàtics de la Literatura Catalana Entre la seva extensa i Excel.lent obra destaquem alguns llibres com ara Mural del País Valencià així com el Llibre de Meravelles.
El poeta del poble va morir fa 20 anys,és a dir,l’any 1993.Les Festes Estellés se celebren amb sopars populars durant els quals la gent recita poemes del poeta deBurjassot.A més a més,el públic gaudeix de col.laboracions musicals en directe,en què s’interpreten diversos fragments del’obra d’Estellés.

No hay comentarios: