sábado, 7 de septiembre de 2013

El CCE Montessori-Palau és una escola privada no concertada

Un centre escolar ubicat Girona, que va néixer d'un Projecte d'Educació, d'una idea, podríem dir d'un somni:

*Oferir a les famílies una Escola Nova, que fos el marc ideal per al desenvolupament físic, intel·lectual i humà dels seus fills. Una Escola Nova que oferís quelcom més que les Escoles tradicionals, que fos un Complex Cultural i Esportiu.

*En la mateixa idea, l'escola hauria de mantenir una independència i autonomia de pensament, d'estil i mètode de treball, que evolucionés a partir de l'enriquiment amb coneixements professionals, de la pròpia experiència i de l'evolució social però que, en cap cas, estès lligat a pensaments polítics o creences específiques que suposessin una pèrdua de capacitat crítica amb la societat i l’entorn.

*Així l'Escola Nova, que va sorgir l'any 1967 a partir de la col·laboració amb una Escola Montessori de qualitat de la ciutat, va anar creixent tant pel què fa a les instal·lacions com amb alumnat fins esdevenir el que és actualment, una escola amb un nombre d'alumnes superior al miler.

*Amb aquestes dimensions, l'Escola Nova procura mantenir els detalls de qualitat propis d'escoles petites (seguiment individualitzat de l'evolució dels alumnes) i incorporar característiques positives d'escoles grans (relació social amplia, reflex de la societat, dimensions prou grans com per a desenvolupar l'autonomia i independència personal, recursos enriquidors i relacions en l'àmbit mundial...).

*Al mateix temps, la seva ubicació en plena natura prop d'una ciutat petita, però a l'hora ben comunicada li dóna la possibilitat de mantenir-se al dia en tots els aspectes, procurant situar-se en una posició d'escola que ofereixi la mateixa formació, innovació i relació que les millors escoles situades en grans capitals.

*Al llarg dels anys, seguint amb el projecte inicial, l'escola ha anat modificant les seves instal·lacions per adequar-les a les necessitats del projecte educatiu simultàniament procura respectar l'entorn natural que la caracteritza.

*Aquestes idees inicials pensades pels seus fundadors, Lluís Julià Ventura i Maria Barnadas Rigau, han estat heretades per les seves filles, Assumpció, Montse, Ana i Carme, les quals han assumit el projecte, reorientant-lo segons les necessitats noves dels nens i nenes i de la societat actual, però mantenint l'esperit d'independència i autonomia que pretén traslladar-se cap a un desenvolupament de la independència i autonomia dels seus alumnes.

2 comentarios:

Froilan Franco dijo...

El Montessori-Palau es reforça internacionalment
El centre va assistir al congrés d'aquestes escoles, que es va fer als Estats Units, per intercanviar eines pedagògiques
Va presentar el seu projecte com a centre de referència a l'Estat espanyol
La trobada que es va celebrar a Portland (EU), va comptar amb la participació de més de 2.00 docents, formadors dels centres Montessori d'arreu del món. Girona L'escola Montessori-Palau de Girona reforça la seva aposta internacional, després de vint anys d'haver iniciat aquest procés, assistint a l'International Montessori Congress 2013 de Portland (EUA). La trobada va servir per continuar millorant l'aplicació d'una pedagogia que actualment té més de 130.000 escoles a tot el món.
En la ponència del centre gironí es va destacar l'aposta per aprofundir en la relació del nen amb la natura. Aquest vincle, segons el centre, aporta al nen una visió més amplia del món, les eines necessàries per fomentar la relació amb les persones que l'envolten, la creativitat per resoldre amb èxit els problemes que se li plantegen i la confiança necessària per afrontar-los.
La Montse Julià, directora del col·legi Montessori-Palau, valora positivament l'assistència al congrés: “Ha estat una experiència molt interessant que ens ha permès donar a conèixer el nostre projecte a escala internacional”, explica, i hi afegeix: “S'ha convertit en una oportunitat de millora, ja que molts participants de la nostra sessió ens han plantejat preguntes i reptes que sens dubte ens ajudaran en la millora del nostre projecte.
”La internacionalització de l'escola, Montessori-Palau va ser convidat a assistir al congrés Brain Development and Learning a Vancouver (Canadà).


Froilan Franco dijo...

La Presidenta de l’AMPA de la 4a escola pública,la Sra Ribero,va trucar-me a l’Arxiu de Sitges amb aquest prec: “Per favor,com a estudiós de l’escola pública a Sitges,podria fer-nos-en amb un nom de Mestra que s’hi hagi distingit a Sitges…?
La meva resposta va ésser aquesta:Sí,la mestra Francesca Pons i Grau,de Calders,protagonista a Sitges per dues raons,la primera que fa servir la metodologia Montessori a l’escola de noies,un cop hi assisteix al Congrés Internacional de la Dra Montessori de Barcelona i la segona,que és premiada des de la Direcció General del Ministeri d’Instrucció Pública per la seva labor pedagògica a Sitges,un premi demanat per l’Alcalde en Pau Barrabeitg i Bertran.
I n’hi ha una altra,que en demana per a Sitges una Escola de Mar,similar a la de la Barceloneta i que s’instal.li al Pabelló de Mar-.La seva pressió didàctica era que Sitges,tenia un espai d’rexcel.lència.
*Passa el temps,no m’en diuen res de si l’accepten o no i per l’Eco llegeixo “Agnés de Sitges”-.Ni en tenia ni idea jo d’aquest nom i és quan li pregunto a l’Ignasi Muntaner si va ser la seva filla,especialista medieval,la responsable,bo i dient-me que NO i que aquest titular és “il.legal”-.
*Parlant-ne amb la Tècnica d’Ensenyament va dir-me: “No serà el CEIP Francesca Pons”,a veure si per a la 5ena escola pública l’accepten-.