sábado, 23 de noviembre de 2013

300 Onzes de Setembre 1714-2014

Una ruta per 50 pobles reconstruirà Episodis de la Guerra de Successió per commemorar el seu Tricentenari

*La Generalitat organitzarà durant 2014 diversos actes de commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, entre els quals destaca l'organització d'una ruta per 50 municipis que reconstruirà part dels seus episodis, ha explicat el comissari Miquel Calçada, en roda de premsa.

*Ha destacat, d'entre totes les activitats culturals, la 'Ruta 1714', que serà una mostra itinerant per 50 municipis, que durarà més enllà del 2014, i que consistirà en una proposta de recorregut turístic per les poblacions, monuments i espais més destacats de la Guerra de Successió a Catalunya, repassant les viles que més van patir la catàstrofe de la guerra, i també localitats per les quals va passar la batalla.

*Un segon eix destacat és la celebració de concerts especials amb diversitat d'estils, alguns inserits en els festivals estables de la ciutat --com el de Porta Ferrada, el de Música Antiga de la Seu d'Urgell, Peralada i el Barnasants--, i altres especials, com el que farà el mestre Brotons.

*Finalment, Calçada ha destacat les actuacions previstes amb la xarxa de 366 biblioteques, amb programes com 'Escrivents 2.0' --una instal·lació interactiva sobre la maquina d'escriure que es va inventar el 1714-- i l'exposició itinerant 'Dibuixant el mite', a més de debats i conferències.

D'altra banda, els grans equipaments de la ciutat també es bolcaran en aquesta commemoració, com el Museu d'Història de Catalunya (MHC) acollirà una gran exposició de 1.000 metres quadrats que es titularà '300 onzes de setembre. 1714-2014'.

Aquesta exposició revelarà les claus del procés històric que ha portat a la consolidació de l'11 de setembre com a Diada catalana i que ha portat que cada generació recordés i honrés aquells esdeveniments, ha explicat el director del museu, Agustí Alcoberro: "Pot tenir un gran interès com història del catalanisme contemporani".

El director del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Bartomeu Marí, ha explicat que la seva aportació a la celebració passa per una relectura de la seva col·lecció des del començament de la història contemporània, amb les mostra 'Col·lecció 2014. Anys vuitanta: on comença la història'.

Com a complement a aquesta mostra, el Macba invitarà a la creativitat per "repensar" el moment actual i reinterpretar les imatges que parlen de Catalunya com a comunitat a través d'una proposta als artistes de presentar dibuixos i maquetes, i que reivindica que els artistes juguen un paper fonamental en la visualització dels moviments històrics.

El director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, ha recordat que el museu acollirà una ja tradicional exposició de numismàtica i l'III Congrés Internacional d'Art Romànic, i ha incidit que el centre acollirà la mostra -Mareperlers i ovaladors- que reflexiona al voltant a les tradicions artístiques i l'avantguarda de l'art català a partir d'obres de Pau Costa, Josep Maria Jujol, Joan Miró, Antoni Tàpies i Jacint Verdaguer.

No hay comentarios: