domingo, 13 de abril de 2014

Frederic Mistral,Escriptor en Llengua Occitana

És l’impulsor del Renaixement literari i lingüístic del Provençal, el dialecte occità amb més parlants. Ha passat a la posteritat pel seu valor com a poeta, lexicògraf, etnòleg i creador del "Felibritge, moviment literari que promou l’Occità".

*Frederic Mistral va rebre, en reconeixement de l’originalitat de la seva inspirada obra poètica, que reflecteix el paisatge i l’esperit dels provençals, i la seva tasca com a filòleg de la llengua dels Trobadors, el Premi Nobel de Literatura el 1904, juntament amb José Echegaray.

*L’obra poètica de Frederic Mistral és extensa i inclou, entre d’altres, publicacions com Calendau, Nerto, Lis isclo d’or, Lis oulivado o El pouèmo dou Rose. Cal afegir-hi l’obra lexicogràfica Lou tresor dóu Felibrige (1878-1886), el diccionari occità-francès més ric de la llengua occitana. Va trigar 20 anys a elaborar-lo i continua sent un referent actualment.

*Frederic Mistral, tot i ser catòlic i conservador, va defensar la figura del revolucionari fins a la guerra de 1870. Fins aleshores es va postular com un Patriota Provençal, un activista de la llibertat de pensament i de la dels pobles. Però la guerra i les seves conseqüències el van fer més conservador i van apavaigar el seu federalisme.

*La figura de Frederic Mistral és molt coneguda a Catalunya. En el seu honor hi ha monuments, carrers o escoles, que porten el seu nom. Al 1930, després de la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, els organitzadors dels Jocs Florals van encarregar una columna, obra de Puig i Cadafalch, amb un bust del poeta, obra d'Eusebi Arnau, per a les escales del Palau Nacional de Montjuïc, amb motiu del centenari del seu naixement.

*El 1939, els versos en provençal que hi havia en aquell monument van ser suprimits. L’any 1996, a l’avinguda Mistral de Barcelona, es va col·locar una obra de Lawrence Weiner, formada per tres grans paral·lepípedes de formigó, amb uns versos, escrits el 1845 per Mistral en provençal, en una de les cares. Una inscripció diferent a cada sarcòfag evoca, en quatre idiomes -català, castellà, anglès i occità- la poesia de Mistral

1 comentario:

Froilan Franco dijo...

El Felibritge
Els Felibres i la posterior unificació.La Segona Renaixença Literària es produeix a finals del s.XIX,amb els felibres,sota la conducció de Frederic Mistral,Premi Nóbel el 1904 pel seu Poema Mirelha.Escriu també el cant La Copa Santa,en senyal d'amistat occitanocatalana.