lunes, 21 de abril de 2014

Les bones qualitats de les orenetes a l'Empordà

Al món no hi ha pas ocell més eixerit que l'oreneta.

*És tan bona per al pagès, i fa tant profit i dóna tanta alegria, que l'oreneta és l'ocell més estimat, i tothom el respecta i tothom en diu bé. S'ha de tenir molt mal cor, per matar o fer patir una oreneta!

*L'oreneta sembla que pensi i tingui més cap que moltes persones. I, com a graciosa i plena de qualitats, és la reina de totes les bestioles de ploma. L'oreneta és àgil, atrevida, alegre, treballadora. Sempre va neta; sempre queda elegant. El cant de l'oreneta és un xisclet fresc que no s'acaba mai i que sembla que digui: -Vit, vit, xirrivit!". Els pagesos diuen que l'oreneta, quan canta, diu: "Lleva't de matí, lleva't de matí!".

*A l'Empordà li fan dir una pila de coses (sic). La gent del camp explica el xisclar de l'oreneta d'aquesta manera: "-M'he llevat,m'he rentat,he esmorzat,he anat a Montserrat,i tu encara ets al llit:lleva't, lleva't de matí!".Perquè, això sí, l'oreneta, de matinera, n'és molt.

*Aquells bons dies de primavera, quan encara és ben fosc i tot just comença a clarejar a la ratlla de l'horitzó, i es veu primer una franja de color de perla, que es va emblavint i després es va enrosant, les orenetes es desperten i comencen a xisclar.

*Els altres ocells encara dormen; tot és silenci i tranquil•litat; les eines del camp es veuen amb prou feines; dels estables surt un baf de repòs; i les orenetes deixen el niu, i comencen a deixar-se anar amb aquella gràcia, i ara es freguen pel rec i es renten la cara i les ales, i s'espolsen més fresques i més contentes encara, i vinga volar i despertar tothom.

No hay comentarios: