martes, 3 de abril de 2012

Traspàs del Dibuxant sitgetà i Escriptor Antoni Mingote.ACS (2012)

L'Antoni Mingote,familiar dels Barrachina de Sitges amb 93 años.Al Cel Sigui.
L'Antoni Mingote va nèixer l'any 1919 a la Vila de Sitges.Va iniciar la seva Carrera dibuixant de manera autodidacta fins veure la seva primera Il.lustració al Suplement Infantil "Gente Menuda",del Setmanari "Blanco y Negro",amb només 13 anys.

L'Antoni Mingote ha mort avui dia 3 de Març de 2012 a Madrid als 93 anys d'edat a causa d'un cáncer hepàtic,segons l'ABC,el Sr Mingote hi publicava les seves originals Vinyetes fins a lava mort.

Les darreres publicacions va ésser-ne els llibres "Historia de la Pintura" i "Petita Història de la Pintura"(Espasa),tot plegat amb el Filòsof José Antonio Marina.En motiu de la seva presentació,l'Antoni Mingote,com a Dibuixant va senyalar,en declaracios a Europa Press, que en aquests moments del segle XXI "les Arts Gràfiques han progressat d'una enorme forma".

Tanmateix,i en relació amb aquests Llibres,adreçats als més menuts,l'Antoni Mingote manifestaria que hi existeix un "déficit inmens" en Educació,i va apuntar que "no hi haurà un bon Pla d'Educació a l'Estat espanyol mentre en ell no s'inclogui pas un "Pla per a educar els pares i les mares dels Educants,perquè hi és la fallida, "Que estan molt malament educats/es".

Passada la Guerra Civil espanyola,va entrar a l'Acadèmia de Transformació d'Infanteria a la ciutat de Guadalajara,on va començar a "Dibuixar en una Revista". Revista extraoficial que s'hi distribuïa en l'Acadèmia que s'anomenava "La Cabra".

Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universidat de Saragossa,però no va acabar la Carrera.Ben aviat va domiciliar-se a Madrid,on va fer amistat amb en Rafael Azcona i amb Carles Clarimón-.Hi iniciava la seva Carrera com a Humorista Gràfic en la cèlebre Revista "La codorniz" l'any 1946. Fruit de la seva intensa actividat en La Codorniz,i posteriorment al Periòdic ABC,on iniciava la seva collaboració l'any 1953,serà su gran Fama com a Humorista Gràfic.

El Dibuixant Antoni Mingote va escriure,també,diversos Llibres de Divulgació Històrica -en clau humorística- com ara "Història de la Gent". "El Mus: historia, Reglament, tècnica i vocabulari".També la profunda i filosòfica "Hombre solo", així com també els Volums "Història de Madrid" i "Cinc Anys a Madrid".

L'Antoni Mingote,membre de la R.A.E.

Va ser nomenat "Membre de la Real Academia Española" tot i icupant "El sillón "r" en 1988".Tanmateix,va obtenir diversos Premis com ara "Els Premis Víctor de l"a Serna en 1979", Blanco y Negro en 1980, el Nacional de Periodismo en 1981 y la Medalla de Oro al Mérito en el Trabajo en 1996, i la "Medalla d'Or de las Belles Arts l'any 2002 i els "Doctorats Honoris Causa" per les Universitats d'Alcalà de Henares i Rey Juan Carlos.

A més compta amb un "Premio Mingote",que reconeix la seva labor dels Treballs d'Humor i Periodisme Gràfic i que cada any fa l'entrega entrega el diari "ABC".

No fa gaires mesos que el Rei d'Espanya,li va atorgar "Títol de Marqués de Daroca" en Reconoceiment a la seva "destacada, aguda i creativa Trajectòria Professional". També,l'Institut Quevedo de l' Humor" de la Fundació General de la Universitat d'Alcalà va decidir, "por absoluta unanimidad", nomenar el Dibuxant Antoni Mingote Pesident d'Honor de la institució.

El sitgetà Antoni Migote,clar i català,va tenir un prestigi internacional i els seus "Acudits" hi han estat reproduïts i traduïts a la Premsa Extranjera com ara: 'The New York Times', 'The Times Wednesday' o 'Daily Telegraph'.

Froilan Franco,àlies El Mestre.Sitges
Ploma d'Or de les Lletres Sitgetanes-1995

1 comentario:

Froilan Franco dijo...

Nascut a Sitges el 1919, de pare aragonès i músic i mare catalana —de Batea— i escriptora, Mingote va iniciar la seva carrera com a humorista gràfic a la revista 'La Codorniz' i ha col·laborat durant més de 50 anys al diari 'Abc'. La seva faceta com a escriptor es va donar a conèixer el 1948 amb la publicació de la seva primera novel·la 'Las palmeras de cartón'. Mingote també va escriure guions teatrals i de cinema.