miércoles, 11 de julio de 2012

El Cercle Artístic de Sitges (CAS) -2012-

El dia 13 de juliol 2012 s’inaugura a l’Estudi d’en Vidal,C/ de'n Bosch,
com a Seu del Cercle Artístic de Sitges (CAS)

*El Cercle Artístic de Sitges es va constituír l'any 2010, és l'hereu de l’antiga "Associació de Pintors de Sitges" (APS). És una entitat que aplega dibuixants, pintors, escultors i artistes plàstics sitgetans i que vol esdevenir punt de trobada de tots aquells que tinguin una sensibilitat vers l’Art i gaudeixin contemplant o fent una obra d’art.

Les seves finalitats estatutàriament són les de donar a conèixer l'obra i l'activitat desenvolupada pels artistes sitgetans associats bo i organitzant exposicions, mostres i intercanvis amb altres cercles, i la de promoure les relacions amicals entre artistes fent trobades, visites, xerrades i tertúlies per parlar d’artistes oblidats, de reconeguts, de contemporanis o no, i de les avantguardes estètiques, de les noves formes d’Art i de tot allò que es consideri oportú.

El CAS també vol organitzar sessions de dibuix al natural, a l’aire lliure, plantant el cavallet de campanya als carrers de la vila; i molts també volem fer sessions a l’estudi de dibuix amb model, apunts de nu, i tallers monogràfics per difondre coneixements relacionats amb els procediments pictòrics, pràctiques de diferents tècniques artístiques i molt especialment la reflexió sobre història i teoria de l'Art des la visió propera a la pràctica artística.

Sempre amb una especial atenció a tot allò que ens conforma com a sitgetans i com a catalans, perquè només des del coneixement aprofundit del que és nostre, se’ns reconeixerà arreu i arribarem a ser globals.
A Sitges, la tradició, les escoles pictòriques i la residència de molts pintors fan que el Cercle Artístic sigui també un eina per conèixer, a l’ensems que projectar arreu, com es viu a Sitges l’Art. A Sitges, la constant activitat artística ha estat i és generadora d’activitat econòmica. Cal promoure l’Art com a motor econòmic sostenible. Som molts els professionals que en vivim directament i és molta la publicitat que de Sitges n’han fet els artistes.

Hem de continuar valorant el paper dels artistes a l’economia sitgetana. Col•laborarem sempre amb totes aquelles persones, entitats o institucions amb les que puguem sumar esforços i sinèrgies. El Cercle Artístic és una entitat que ha nascut quan ja no hi ha subvencions. Ens proposem treballar i fer allò que estigui al nostre abast per oferir, participar i col•laborar amb entitats i institucions que ens ho demanin per a la dinamització o reflexió en el camp de les arts plàstiques.

Per això, el poder disposar d’un espai tan bonic, tan ben situat, tan sentimentalment lligat a l’Art i a Sitges, i al carrer d’en Bosc, com és l’Estudi d’en Vidal, ens encoratja a treballar més encara al costat d’entitats veïnes que han reeixit a l’hora de fer que arreu es reconegui Sitges com a vila, com l’Agrupació de Balls Populars, el Grup d’Estudis Sitgetans, l’Agrupació Pessebrista o la Fundació Stämpfli, totes al carrer d’en Bosc i capaces de vertebrar des de la societat civil la vida cultural, artística i festiva de primer ordre.

El casal gòtic del segle XIV al Carrer d’en Bosc, bastit damunt la muralla del Vall, fou l’estudi que Josep Vidal i Vidal deixà al morir l’any 1950 a l’Ajuntament de Sitges amb la finalitat expressa que textualment diu “s’obliga a destinar-lo exclusivament a estudi artístic,” Ara, finalment, 62 anys després, es tornarà a utilitzar com a estudi artístic de pintors, escultors, escenògrafs, dibuixants, i artistes visuals. Tornarà a fer olor d’oli i d’aiguarràs acomplint així la voluntat del patrici.

El nostre més sentit agraïment a aquest pintor sitgetà, implicat en la vida pública de la vila, que llegà als artistes sitgetans el seu estudi en un casal gòtic al carrer més antic de Sitges.

Josep Vidal i Vidal nasqué a Sitges l’any 1876 i hi morí al 1950. Fou pintor i escenògraf. Deixeble de Soler i Rovirosa i de Fèlix Urgellès, alumne de Llotja, fou pensionat el 1901. Concorregué amb pintures i teatrins a exposicions oficials catalanes. El 1914 s'establí a Santiago de Cuba, on ja vivien els seus germans Isidre i Sebastià. Decorà el Centre Català de l'Havana i els establiments de les cases comercials Vidal Hnos. i Cauto y Cía.

També restaurà la pintura de l'església de la Santíssima Trinitat i, a l'Havana, exposà la seva obra i pronuncià diverses conferències sobre art. El 1920 tornà a Barcelona. Professor auxiliar de Llotja el 1924, fou catedràtic de l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi el 1942 i director del 1942 al 1945. A banda de tota aquesta trajectòria, fou regidor i alcalde de Sitges, d’on fou nomenat fill predilecte.

Us esperem, doncs, el divendres 13 de juliol, a les vuit del vespre, a la inauguració de l’Estudi d’en Vidal i de l’exposició col•lectiva dels artistes del Cercle Artístic.
Carles Arola
President del Cercle Artístic de Sitges (CAS)







No hay comentarios: