miércoles, 25 de julio de 2012

Setanta anys de la Batalla de l'Ebre (1938-2012)

25 de juliol de 1938.
Avui,dia de Sant Jaume,l'exèrcit republicà espanyol començava a creuar el Riu Ebre per entre les Viles de Mequinensa (Baix Cinca) i Amposta (Montsià). 70 anys després recordem un esdeveniment històric que va tacar les  Terres Ebrenquesde sang. El record de la Batalla de l'Ebre encara és ben present entre la gent més gran d'arreu dels pobles de Catalunya.


El principals punts de penetració varen ser els que es van realitzar entre les poblacions de Riba-roja, Flix i Ascó.I,amb la intenció de distreure l'exèrcit franquista varen realitzar dos passos menors: un al nord, entre Mequinensa i Faió, a càrrec de la 42ª Divisió amb 9.500 homes, i un altre pel sud, a la zona d'Amposta i a càrrec de la 45ª Divisió.


Les nits anteriors a la Batalla de l'Ebre, els camions republicans, amb els llums encesos, circularien per la riba esquerra del Riu, davant d'Amposta,bo i  mirant de cridar l'atenció dels observadors franquistes. La finalitat era distreure'ls de la zona principal de l'atac, més al nord. Tant va ser així, que uns dies abans de l'atac es demanà evacuar la població civil i la 105ª Divisió franquista fou reforçada amb 10.000 homes provinents de l'Illa de Mallorca.

També es va fer omplir d'aigua el Canal de la Riba dreta per dificultar encara més un possible pas del Riu Ebre. Això va fer que l'ofensiva per aquesta zona  va ser  descoberta massa aviat pels nacionals i la rebutjaren, tot provocant greus pèrdues a la 45ª Divisió. Tot i ser una maniobra distractòria, igual que la del pas de Riu pel sector Mequinensa-Faió a l'extrem nord, la magnitud de la desfeta del sector d'Amposta comportaria un notable contratemps per a l'ofensiva de l'Exèrcit Republicà.

El Batalló Commune de París de la XIV Brigada Internacional de la 45a Divisió va creuar el Riu Ebre a l'Oest d'Amposta  a primeres hores del dia 25 de juliol, a la zona anomenada "Font de Quinto". En aquest cas, les tropes franquistes estaven ben preparades per a fer front a l'ofensiva republicana: el 292è Batalló de Tiradores d'Ifni, una unitat selecta de les tropes mores de Franco, així com la 2ª Brigada de la 105ª Divisió, van provocar una autèntica matança de les tropes de voluntaris francesos i belgues.

Al llarg de la matinada, dos batallons més de la XIV Brigada van poder travessar el riu, però en pèssimes condicions i molt delmades per l'intens foc artiller i de les metralladores franquistes. A més a més, l'exèrcit de Franco aconseguí aviat el suport addicional de la 13ª Divisió.Els soldats republicans aconseguiren amb molt d'esforç col·locar una passera, que juntament amb les 20 barcasses de les que disposaven, permeté travessar el riu a un bon nombre dels 1.000 homes que composaven la XIV Brigada, però llavors es toparen amb la segona barrera que suposava el canal de la dreta de l'Ebre, mentre els franquistes havien aconseguit encerclar-los i sotmetre'ls a un terrible foc artiller.

 Així, a mig matí, la passera havia estat derruïda, el batalló Commune de París havia estat anihilat i la resta d'unitats havien patit grans pèrdues humanes, de manera que només un grapat de soldats van poder tornar, a la caiguda de la tarda, a creuar a la riba esquerra del riu, deixant a terra o surant Ebre avall més de 600 companys.
No hay comentarios: