domingo, 29 de julio de 2012

Un fracàs del Pacte Fiscal,portarà a desafiar Espanya

-Finançament català-


L'exsecretari general d'ERC Joan Ridao ha vaticinat que si el Govern rebutja el pacte fiscal català, Catalunya respondrà a aquest fracàs "en forma de desafiament a l'Estat, de rebel·lió pacífica i democràtica obrint una nova etapa política".En una entrevista d'Europa Press, l'ex un dels 'pares' de l'Estatut que després va acabar retallant el Tribunal Constitucional (TC), creu que la societat catalana ja no reaccionarà amb "el fatalisme i la frustració" que va sentir amb la fallada de l'alt tribunal.

Ridao ha considerat que des de la sentència, Catalunya ha experimentat una "creixent soberanització", i ha argumentat que l'escenari desitjable davant d'un eventual fracàs del pacte fiscal serien unes eleccions catalanes en les que la independència seria l'eix principal.

L'exdirigent republicà ha afirmat que CiU també podria plantejar un avançament electoral per demanar una majoria més àmplia per negociar amb més força el nou model de finançament, però ha asseverat que el panorama més indicat serien unes autonòmiques on tots els partits es pronunciessin sobre la secessió.

"Senyors, fins aquí hem arribat. Hem fracassat a l'enèsim intent de buscar un encaix amb Espanya, i per tant estem en un final d'etapa, en un carreró sense sortida, i tot el món ha d'ensenyar les cartes", ha resumit sobre la que hauria de ser la reacció catalana.

Una de les claus, segons Ridao, perquè aquestes autonòmiques fossin en clau independentista és el paper de CiU, ja que a l'últim congrés de CDC es va apostar per l'"Estat propi", però mai s'ha inclòs aquest punt en un programa electoral de la federació. L'exsecretari general d'ERC ha analitzat que fins ara CiU sempre ha capitalitzat electoralment la seva actitud pactista a Madrid, on tradicionalment ha arribat a acords amb tots els govern de torn, però ha avisat que "difícilment el seu electorat podrà transigir" un altre cop amb aquesta actitud si és per rebaixar el pacte fiscal.
Si fracassa el nou model de finançament "és inevitable plantejar una consulta sobre el futur polític del país", ha conclòs Ridao, que adverteix als partits secessionistes que la seva majoria política també ha d'estar avalada per una majoria social.
A més, també llança una advertència: "Ja no és suficient que CiU, ERC i ICV-EUiA juguin --a la independència--, hi ha d'haver una part important del centre esquerra catalanista moderat que ocupi l'espai que ara per ara ocupen els socialistes que també han de fer un canvi de xip i de mentalitat sobre aquesta qüestió".

Ridao no fixa dates per al referèndum català, i considera que des de Catalunya cal seguir amb molta atenció el cas escocès, ja que es tracta d'"un suposat d'ampliació interna de la Unió Europea" que pot marcar el camí que hagi de seguir el cas català.Després de ser preguntat pels obstacles jurídics que planteja la secessió catalana, Ridao considera que tant el cas quebequès com el de Kosovo avalen que en els processos independentistes "el que cal posar en valor és la legitimitat democràtica, és a dir, la voluntat de la majoria".

Això significa que per a l'exdirigent d'ERC no té sentit que des d'Espanya s'invoqui l'article 2 de la Constitució per negar un referèndum, ja que considera que són els catalans qui tenen dret a decidir per si mateixos el seu futur: "No hi ha cap partit al Regne Unit que digui que sobre el futur d'Escòcia s'ha de preguntar a la gent de Cornualla o del Comtat de Kent".



No hay comentarios: