domingo, 2 de septiembre de 2012

Els Miquelets,soldats de Catalunya (1704-1714)

Els miquelets van ser els soldats de Catalunya, que des del 1704 fins al 1714 van defensar els Drets, les Llibertats i les Institucions dels catalans.

Al segle XXI són una "Associació Cultural dels Miquelets de Catalunya (ACMC)", l'objectiu de la qual és reivindicar-los amb "Recreacions Històriques".L'Associació és molt positiva: “fan un servei al país".Concretament l’any 2012 com Associació Cultural encara té per objectiu fer reviure i honorar, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.

L’ACMC participa en "Reconstruccions històriques" de batalles, desfilades o celebracions com l’11 o el 18 de setembre. Van armats amb fusells d’avantcàrrega per fer més contundents i espectaculars, però sobretot més sorolloses, les seves actuacions. Els qui no vulguin o, per ser menors d’edat, no puguin dur un fusell, poden actuar com a timbalers, músics, cuiners, aiguaders i tot tipus de personal no combatent que acompanyava els exèrcits dels segle XVIII.

L'ACMC va ser fundada l'any 2005,i com a entitat té l'any 2012 vint-i-cinc socis amb edats i professions ben variades que treballen en la Recreació del Regiment de la Diputació (1705-1714), un dels Regiments d’Infanteria creats per la Generalitat per fer front als Exèrcits Borbònics. Per ara ja es disposa dels uniformes de fuseller, granader, timbaler, sergent, alferes (portaestendart) i tinent. En un futur proper, quan creixi el número de socis, es recrearan altres untitas catalanes de l’època.

La primera constància escrita del nom dels Miquelets es remunta a l’any 1640.

Durant la Guerra dels Segadors,amb l’objectiu d’enfrontar-se a les Tropes de Felip IV de Castella, les autoritats catalanes van formar un "Cos de soldats irregulars", amb el nom de “Companyia d’Almogàvers”, conegut popularment com a “Miquelets”. Els Miquelets van fer bo el seu nom original,tot i causant grans baixes als Terços de Castella.

Durant la Guerra dels Nou Anys (1688-1697) van demostrar altra vegada la seva vàlua, aquesta vegada contra els Soldats del Rei de França.

*La Guerra per la Successió a la Monarquia Hispànica, l’Arxiduc Carles III d’Àustria va restaurar el cos, aixecant diversos regiments de fusellers que el poble continuaria anomenant Miquelets. Aquests participaren molt activament en la lluita contra els invasors castellans i francesos, que no n’havien tingut prou amb les guerres anteriors.

Mercès al seu coneixement del terreny, la seva mobilitat i una gran potència de foc, els Miquelets van esdevenir un malson per als seus oponents.Clar i català la creació de l'Associació és per homenatjar tan extraordinaris combatents catalans, uns dignes descendents dels Almogàvers, que l’Associació ha triat el nom de “Miquelets”.



No hay comentarios: