sábado, 1 de septiembre de 2012

Euskal Herria: un país i tres Blocs (2012)


Les eleccions en els territoris bascos presenten una preocupant fotografia per als interessos espanyols: -les forces abertzales s'imposen, per primer cop, a les constitucionalistes en el conjunt d'Euskal Herria-.

Bloc Nacionalis

*La desactivació d'ETA només afavoreix electoralment l'independentisme basc, ni populars ni socialistes aconsegueixen fer rendible el “Procés de Pau”.Per iniciar el camí de la pau cal la implicació del govern espanyol,que no sembla gens interessat en endinsar-se en un territori ple d'incerteses que tem enfrontar-se a l'agenda basca per totes les contradiccions internes que això li pot comportar.

*El lideratge del Blog Abertzale complica les coses al futur president espanyol.A Euskadi i Navarra, el PNB, Amaiur i Geroa Bai van obtenir el passat 20 de novembre 699.556 vots, front els 663.450 del PSOE, PP i UPN.En la qüestió territorial socialistes i populars integren un bloc homogeni: defensen la unitat d'Espanya i neguen als bascos el Dret d'Autodeterminació.
En canvi, el bloc abertzale està dividit en dos pols ben diferenciats.D'una banda tenim un pol independentista integrat per l'esquerra abertzale, Aralar i Eusko Alkartasuna –Amaiur– i de l'altre pol independentista un PNB que lluita aferrissadament per mantenir la seva hegemonia política en l'àmbit del Nacionalisme Basc.

La batalla entre el PNB i Amaiur es plantejarà en les pròximes eleccions autonòmiques basques.

*Els sobiranistes ja han guanyat en escons i el PNB en nombre de vots.Amaiur no ha aconseguit el sorpasso perquè el PNB ha resistit força bé.No comparteixen programa i les diferències que els separen no són de matís.Amaiur treballa a favor de la creació d'un Estat Basc Independent a Europa, d'una Euskal Herria reunificada que se separi d'Espanya i França.El PNB busca l'encaix d'Euskadi a Espanya.Un encaix "amable" dins d'una Espanya que reconegui la seva plurinacionalitat interna.

*Pel que fa a Navarra, com que els Penabistes són minoritaris en aquest territori, formen part de Geroa Bai, una plataforma liderada per Uxue Barkos, que defensa els interessos de Navarra i que es caracteritza per ser anti-esquerra abertzale. La confrontació electoral entre aquestes dues opcions ha de servir per clarificar les coses en el camp del Nacionalisme Basc. Els abertzales hauran d'escollir entre aquests dos models: la Independència total o l’Encaix amable.

*La Direcció penabista conspira contra en Joseba Egibar, hereu de Xabier Arzalluz.

*El Sobiranisme d'Amaiur només creixerà a costa d'esgarrapar milers de vots al PNB, i la formació d'Iñigo Urkullu ja es prepara per rebutjar l'escomesa. De moment, la direcció penabista conspira contra Joseba Egibar, el president del partit a Guipúscoa, on Amaiur ha aconseguit uns excel•lents resultats en les dues últimes cites electorals. Egibar, amb un discurs sobiranista i hereu de Xabier Arzalluz, és una peça incòmoda per a Iñigo Urkullu i per a la seva proposta d'oferir "cobertura" a Mariano Rajoy en la qüestió basca.

No hay comentarios: