jueves, 18 de octubre de 2012

Arxivada la desaparició de Nius de Falcó protegits

-La Sagrada Família i la Torre Macosa-


El fiscal delegat de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona, Antoni Pelegrín, ha arxivat les diligències prèvies iniciades per dos casos de desaparició de nius de falcons protegits a la Sagrada Família i a Torre Macosa.
El maig del 2011, el director d'una empresa de nius artificials de falcó pelegrí, dedicada a fomentar la reproducció d'aquesta espècie, va portar a la Fiscalia de Barcelona una "presumpte espoliació d'ous de niu artificial" de la parella d'aus que està assentada al temple de Gaudí, segons el decret d'arxiu a què ha pogut accedir Europa Press.

Després de la investigació, el Cos d'Agents Rurals no ha pogut determinar l'autoria dels fets perquè la zona on estan instal·lats té "múltiples accessos", per la qual cosa qualsevol treballador va poder sostreure els ous.

Segons els tècnics, aquesta parella d'aus havia criat en una de les torres del temple, on està ubicada la caixa per criar "menys idònia", si bé els agents rurals han recollit suficients proves de l'entorn del niu, per si de cas, en un futur es pogués determinar l'autoria del suposat robatori.
El fiscal també ha decidit arxivar les indagacions, iniciades el febrer del 2012, per la desaparició del niu de falcons que estava instal·lat a la Torre Macosa del barri barceloní del Poblenou, després de la rehabilitació de l'estructura el 2011, perquè feia anys que aquests ocells havien abandonat la torre.

L'Ajuntament de Barcelona va començar a promoure la reintroducció del falcó pelegrí el 1999 i durant cinc anys es van alliberar 47 ocells, de manera que han aconseguit recuperar una de les espècies més emblemàtiques, després que desaparegués l'última parella el 1973 a Santa Maria del Pi.
D'aquests exemplars, una parella de falcons que va ser alliberada al port de Barcelona es va establir a Torre Macosa perquè oferia "característiques desitjables": tranquil·litat i bona vista per albirar els possibles depredadors, si bé el 2007 van deixar de reproduir-se per les proves que es van realitzar per a una futura rehabilitació de la torre.

Quan faltaven dos dies perquè els pollastres comencessin a volar, dues persones van trencar la cadena i van accedir al niu, de manera que van espantar les aus i una d'elles va morir, tot i que dos pollastres més es van poder recuperar; l' 'ocupació' de l'edifici entre el 2009 i el 2011 també va impedir que naixessin cries.

Tot i que el projecte preveia que els ocells continuessin niant a la torre una vegada rehabilitada, el consistori barceloní no va implementar cap mesura correctora, ja que, fins i tot, es van electrificar els sortints de la torre i es va tancar l'accés dels falcons a la coberta, on hi havia els nius.
"'De facto' s'ha fet desaparèixer l'existència d'un possible punt de cria d'aquesta espècie protegida", diu el fiscal al decret d'arxiu.Tot i això, ha considerat que aquell punt de cria "feia anys que havia estat abandonat pels falcons", de manera que no es pot parlar de deteriorament o destrucció del niu per part dels responsables municipals que van executar la reforma de la torre.

El decret d'arxiu finalitza afirmant que és factible i poc costós reconduir l'escenari a Torre Macosa i defensa que el programa de reintroducció del falcó hauria de "vetllar per restaurar de seguida aquella situació creada".


No hay comentarios: