miércoles, 10 de octubre de 2012

El Castellà a la República Catalana...!!

-Durant els darrers dies es va incentivar el Debat sobre l'Oficialitat de la llengua castellana en el marc de la Catalunya Independent-

A partir d'un article del president d'ERC, publicat a un rotatiu barceloní - ara editat en dos idiomes- tot i que la versió original és amb la llengua espanyola en què es mostrava partidari de la Cooficialitat del castellà..., han anat sortint veus de tots colors, molt especialment a la premsa digital. N'agafarem dos en particular, perquè estaven força ben argumentades i donaven una visió molt diferent.

El director de Vilaweb, en Vicent Partal, fill de Bètera -Camp del Túria-, s'hi mostrava radicalment contrari.S’hi feia esment al fet que “No volia una Catalunya a la ucraïniana,” com pregona el socialista José Zaragoza, que des de Madrid estant ja assumeix la independència nacional amb la boca menuda, però aigualida, afirmant que serà una Catalunya espanyolitzada seguint el model de la Ucraïna prorussa.

En Vicent Partal es mostra aguerrit en la defensa d'un model català que va des del lingüístic a l'estil laboral, i es mostra “contrari a una Independència que no canviï res i que ens deixi els catalans ancorats en la permanent l'espanyolització .A més, afirma que el bilingüisme és la millor eina per a acabar amb la llengua minoritzada,com ara el català.Ha d'haver-hi un Model Català d'Educació, com l'ha d'haver d'Organització Administrativa o Esportiva.

D'altra banda, en Salvador Cot,,defensa la postura d’ERC afirmant-ne que és un debat necessari, entre altres coses perquè són molts els i les castellanoparlants que donaran suport al procés d'Independència. A les manifestacions independentistes se sent parlar castellà abastament.També perquè s'ha de poder parlar de tots els temes en la construcció d'aquest futur català, la formació del qual s'està accelerant dia a dia.

Aquestes dues anàlisis m'han anat reflexionant força al respecte. ment és la de la terra. Això no vol dir cap tipus de discriminació o postergació dels ciutadans que parlaran castellà en la futura República catalana. No hem d'actuar, ni molt menys, tal com han fet i fan els espanyols que promouen el genocidi cultural i lingüístic en molts indrets dels Països Catalans.

A la Vall d'Aran, en penso que el català no hauria de ser oficial tampoc. L'aranès-occità és la llengua pròpia del territori. El català tindrà el seu ús al carrer, serà conreat per molta gent, però la llengua natural d'Aran és la nadiva de la seva gent, no cap altra.

El coneixement del castellà està garantit completament..Els nois i les noies catalans i catalanes aprenen l'espanyol per moltes vies. L'oficialitat de la llengua castellana seria el suïcidi lingüístic de nou. La llengua única del país és el català, com l'és l'aranès-occità a Aran.El castellà és llengua de molts ciutadans dels Països Catalans, però no és la llengua dels Països Catalans.



No hay comentarios: