lunes, 1 de octubre de 2012

Els Pensionistes catalans i l'1 d'octubre (2012)

-Des de dilluns l'1 d'octubre 2012-

Els pensionistes catalans paguen pels fàrmacs en funció de la renda-.Els pensionistes catalans començaran a pagar a partir de dilluns pels fàrmacs receptats a la sanitat pública, que fins ara eren gratuïts, en funció del seu nivell de renda, en el marc del nou sistema de copagament farmacèutic instaurat pel Govern espanyol i que la Generalitat implementa per fases.

En declaracions a Europa Press, el gerent d'Atenció Farmacèutica del Servei Català de la Salut (CatSalut), Antoni Gilabert, ha destacat que el sistema de preinscripció i dispensació de receptes mèdiques ja està llest i no es preveuen dificultats informàtiques, com les que van sacsejar el sistema amb la implementació de l'euro per recepta el 23 de juny.

"Esperem que vagi tot bé, després de treballar conjuntament amb els col·legis de farmàcia catalans", ha defensat Gilabert, qui ha agraït el treball dels farmacèutics i els canvis de rutina que han de fer per introduir el nou sistema.

Ha admès que aquesta fase és la "més complexa" a causa de la introducció de més variables i llindars màxims de pagament per als pensionistes, que tindran un nivell d'aportació d'entre el 10% del cost dels medicaments, amb un límit de 8 a 18 euros al mes, fins al 60%, amb un límit de 60 euros al mes.

Així, s'ha evitat que, només el mes de juliol, uns 245.000 pensionistes catalans avancessin 2,5 milions d'euros per sobre del límit establert en funció de la renda, ha explicat Gilabert.

Des de l'1 d'agost, els ciutadans actius paguen de manera normal els fàrmacs segons els nous criteris, i a partir de dilluns hauran d'abonar els retards en el pagament en concepte de juliol, mentre que els pensionistes hauran d'abonar també els retards pertanyents al citat mes, que es van emetre un total de 10,3 milions de receptes --no totes afectades pel nou copagament--.

"La farmàcia li facilitarà totes les dades de l'import íntegre que deu al pacient" del concepte de juliol, ha assegurat Gilabert, que ha afegit que després, s'incorporaran de manera progressiva les factures d'agost i setembre.

El directiu de farmàcia de la Generalitat ha admès la complexitat del sistema, però ho ha justificat per ser el que ofereix "més garanties" per al ciutadà.El nou sistema de copagament va entrar en vigor l'1 de juliol a Catalunya, tot i que les dificultats tècniques van portar Salut a instaurar un sistema de fases que ha evitat que els ciutadans avancin diners, i en què els pacients han rebut l'avís que més endavant haurien d'abonar la diferència econòmica segons els nous barems.

Salut ha descartat ràpidament que la possibilitat que els ciutadans abonessin tot el cost dels medicaments i se'ls fos reemborsat després l'import pertinent.Les persones que cobren menys de 18.000 euros anuals seguiran pagant el 40% del medicament; els que cobrin entre 18.000 i 100.000 euros passaran a abonar el 50%, i els que cobrin més contribuiran amb el 60% del preu del fàrmac.

No hay comentarios: