sábado, 15 de diciembre de 2012

Els Ateneus són bàsics per enfortir la Societat.

L'esperit bàsic és la voluntat d'educar en valors. Fa 157 anys mossèn Alsina, veient els infants al carrer, va pensar que a través de l'esport els podia portar cap al catecisme. Emmirallant-se en San Luis Gonzaga, va crear el que popularment es va conèixer com els Lluïsos. Aquell primer esperit que tenia una voluntat cristiana sí que ha evolucionat molt, però l'esperit d'educar els infants i joves a través del temps de lleure es manté

Barcelona impulsa una iniciativa per a la rehabilitació d'Auditoris i Teatres d'entitats culturals sense afany de lucre. S'ha destinat un fons d'1,5 milions d'euros a millorar la seguretat, insonoritzar els espais i suprimir barreres arquitectòniques. Les entitats que rebran els ajuts són els Lluïsos de Gràcia, el Centre Sant Vicenç de Sarrià, el Centre Moral de Gràcia i els Lluïsos d'Horta.

La seu dels Lluïsos de Gràcia estarà en obres gairebé un any, a partir de l'estiu que ve, per millorar les instal·lacions de l'associació. L'edifici actual és el resultat de la unió de diversos immobles que s'han anat ampliant des del 1855 i al llarg de la història de l'entitat, per adaptar-se a les diverses activitats que s'hi han fet i s'hi fan en l'actualitat. El projecte de reforma afecta un 85% de l'edifici de l'associació, que actualment busca alternatives en què poder desenvolupar les activitats quan comencin les obres.

S'hi han anat fent algunes reformes, però hi ha mancances d'usabilitat i de seguretat que cal arreglar. Amb la subvenció que hem rebut reformarem el teatre, però, ja que fem obres, val la pena arreglar tot el que calgui. L'Icub, després de l'experiència de reforma dels teatres professionals, ha volgut aplicar aquest mateix procediment a teatres de caràcter no professional. A Barcelona hi ha molts teatres d'aquest tipus i molts estan en males condicions, perquè fa molts anys que es van construir. Són entitats que es van fundar fa més de 100 anys i tenen edificis vells perquè els pressupostos s'han utilitzat per tirar endavant l'entitat i no per fer-hi reformes ni obres.

El teixit associatiu català és molt nombrós i molt viu avui dia, i en la majoria dels casos va néixer en un moment molt convuls per a la societat civil catalana. Fa 100 o 150 anys la gent trobava en els ateneus un lloc en què expressar-se, viure. N'hi ha que tenien origen religiós, però d'altres tenien un origen treballador, és a dir, gent que buscava un lloc per reunir-se, aprendre, debatre. Sota la denominació d'ateneu actualment hi ha ateneus, círcols catòlics, foments, centres morals… però l'origen de tots és similar.

.












No hay comentarios: