domingo, 30 de junio de 2013

El riu Gaià torna a desembocar al Mar 35 anys després.

El riu Gaià ha tornat a desembocar al mar 35 anys després,mercès a un alliberament extraordinari d'aigua de fins a 1.200 litres per segon des de la presa del Catllar acordada la setmana passada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Repsol.

*Ha permès regenerar els nou quilòmetres de llit fluvial que hi ha des de la presa fins al mar, afavorint la neteja d'algues i vegetació acumulades, ha informat aquest divendres l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en un comunicat.

*L'operació s'ha portat a terme durant 24 hores i sota la supervisió de Repsol --propietària de la presa i on emmagatzema aigua per a la seva planta de La Pobla de Mafumet-- i de tècnics de l'ACA, i ha permès que l'aigua discorri per llocs "en els que gairebé no havia circulat mai" des de la construcció del catllar.

*En total s'ha alliberat un volum pròxim als 68.000 metres cúbics, i la mesura dóna continuïtat al conveni signat per la ACA i Repsol fa tres anys, amb la intenció de recuperar el tram final del Gaià, interromput el 1975 amb la construcció de la presa.

*Fins avui s'havien emprès desembassaments d'entre 90 i 125 litres per segon, el que tan sols permetia una "discreta circulació d'aigua" que arribava fins a quatre quilòmetres aigua a sota de la presa.


No hay comentarios: