miércoles, 13 de noviembre de 2013

Cinquè Aniversari de la Diada Mundial de la Pneumònia.

Aquest any, el Dia Mundial de la Pneumònia 2013 s'ha desenvolupat sota el lema "Innovar per posar fi a la pneumònia infantil", amb l'objectiu de recordar que la mortalitat infantil no es pot abordar sense fer res, i que només a través d'esforços integrats es pot abordar la malaltia.

Cada 30 segons mor al món un nen menor de cinc anys per pneumònia, la qual cosa converteix aquesta malaltia en la responsable d'una cinquena part de les morts infantils, segons han alertat en un comunicat conjunt l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'Unicef i l'Aliança Gavi, amb motiu de la celebració aquest dimarts del Dia Mundial de la Pneumònia.

En aquest cinquè aniversari del Dia Mundial de la Pneumònia, Mauritània i Papua Nova Guinea introdueixen la vacuna contra el pneumococ, que protegeix contra una de les principals causes de pneumònia. Precisament, gràcies al suport de l'Aliança Gavi, més de 50 països presentaran aquesta vacuna el 2015.

Per evitar que la pneumònia s'estengui existeixen cinc intervencions "senzilles i eficaces" que, "si s'apliquen correctament, ajudaran a reduir la càrrega de la malaltia responsable de gairebé una cinquena part de les morts infantils a tot el món".

La primera recomanació és la possibilitat d'oferir als nounats lactància materna exclusiva durant els 6 primers mesos de vida i continuar-la, complementada amb aliments sòlids nutritius, fins als 2 anys.

D'altra banda, aconsellen la vacunació contra la tos ferina ('pertussis'), el xarampió, la 'Haemophilus influenzae' tipus b (Hib) i el pneumococ; instal·lacions d'aigua potable, el sanejament i el rentat de mans; cuines millorades per reduir la contaminació de l'aire als interiors; i, finalment, accés al tractament, incloent-hi amoxicil·lina en comprimits dispersables i oxigen.

Precisament, amb aquesta intenció, l'abril passat l'OMS i l'Unicef van llançar un Pla d'Acció Global Integrada per a la Prevenció i el Control de la Pneumònia i la Diarrea (GAPPD), que aborda la prevenció, la protecció i el control de la pneumònia i la diarrea -"dos dels assassins més importants del món dels nens menors de 5 anys", expliquen- per fer un ús més eficient i eficaç dels escassos recursos de salut.

No hay comentarios: