lunes, 9 de diciembre de 2013

Aprofundint en l'Agricultura catalana del 1714

El tradicional 'Calendari dels Pagesos', que aquest any 2013 arriba a la 153a edició, aprofundeix aquest any en la situació de l'agricultura catalana el 1714, amb motiu de la celebració del tricentenari del setge de Barcelona.

La publicació, que conté recomanacions al voltant de les pràctiques agrícoles i prediccions meteorològiques, contindrà dos articles centrats en les pràctiques agrícoles de fa 300 anys.

La peça 'Agricultura, guerra i cadastre fa 300 anys' explica com l'agricultura catalana es va ressentir econòmicament dels conflictes bèl·lics de l'època, i 'La mare de Déu està negra' presentarà algunes teories populars que relacionen el color negre de la Mare de déu de Montserrat amb els fets del 1714, segons ha informat un comunicat de l'editorial.

El calendari ha recollit a l'article 'Un hort al teu balcó' consells per satisfer el creixent interès que generen els horts urbans, i també ha elaborat les peces 'Els arrossars del Delta de l'Ebre' --dedicat a la recuperació del cultiu tradicional-- i 'Judici de l'any', escrit en rima poètica i que destaca alguns dels fets més importants de l'any anterior.

La 139a edició de 'L'Ermità dels Pirineus', un almanac religiós, astronòmic i literari, publicarà els articles 'Qui fa un cove fa un cistell' --sobre l'ofici dels cistellers--, 'La misteriosa paternitat del telescopi' --sobre la invenció del telescopi per un català--, i 'Centenaris' --que recull una llista dels principals esdeveniments que compleixen 100 anys el 2013--, entre d'altres.

El 'Calendari dels Pagesos' i 'L'ermità dels Pirineus' són exponents d'una tradició de calendaris populars que va començar la segona meitat del segle XIX, i el primer és la publicació més antiga editada en català.

No hay comentarios: