sábado, 14 de diciembre de 2013

Força nois inoies a Sitges l'any 1938 com a "Refugiats de Guerra"

26/Març/1938
Força nois i noies a Sitges com a “Refugiats de Guerra”

*La Generalitat Republicana envia 100 nois/es com a refugiats-.El Regidor de Cultura,en Pau Tutusaus és el responsable d’atendre’ls-hi acompanyat d’un altre personal:mestres i d’altres-.Sitges durant la guerra civil és un lloc segur-.La República hi porta aquells nois i noies abandonats,sense pares per tal d’atendre’ls-

*Tant el Grup Escolar URSS com el Mèxic a més de l’Hotel Terramar,que feia d’hospital,així com la Residència Helvètica,que es transforma en escola i menjador escolar sota la direcció de la mestra cubana Rosa-Bàrbara-.

*Després de fer-los una inspeccio mèdica són cobertes totes les places dels menjadors infantils,acompanyats dels mestres,que no hauran de pagar-.Per tal que aquests refugiats no quedin abandonats són distribuïts pels grups escolars,tot evitant suspicàcies dels habitants de la Vila-.

*El personal que atén els refugiats són:la Rosa Ibáñez i Corella,la Carme Payà (mestra),l’Estanislau Carbonell,en Curtiada,en Rosés Olivella,la Francesca Carbonell-.

*El Sr Curtiada demana ajut infantil de reraguarda en material escolar per a aquests 100 nois/noies refugiats-.La Pepeta Manzanas és cessada per duplicitat de sous com a encarregada de la neteja dels menjadors gratuïts,on pagant una mòdica quota de 2 pts són atesos-.

1 comentario:

Froilan Franco dijo...

M'agrada moltíssim -com a Historiador Escolar a Sitges- que la Sra Núria Gregori,Directora de l'Instituto de Literatura y Lingüística, pronunciï una Conferència a l'Edifici Miramar abans del Cap d'any "Sobre los niños de la Casa-Escuela "Pueblo de Cuba",de Sitges (1938-1939).
Núria Gregori és la Directora del centre "José A.Portuondo Valdor",de L'Habana (Cuba).Des 'aqui,li pregunto "Aquells nois i noies,que se'ls porten a Bègica i d'aquí a L'Habana,on no els deixen entrar per la dictadura cubana,cap on se'ls han portat tot seguit...?.