jueves, 24 de abril de 2014

Col.leccionista del complement "Cetrencada Ç"

El català llepa amb la
*Tot va passar a la Selva.Primer a Maçanet. Després, a Lloret. Allà, a la posada de la primera pedra del nou centre logístic que l'empresa familiar Frit Ravich obriria la primavera del 2013 al municipi de la -Ce trencada-.

*El fil conductor: la presència del president Mas.La protagonista: la llengua catalana, que llepa.Tracto d'entendre els motius d'un i altre cas. Per què les bosses de Frit Ravich porten retolada l'adreça corporativa amb un “Massanet” sense la ç? Puc entendre que l'adreça web oficial de l'ajuntament sigui massanetdelaselva.cat amb doble essa (sorda) per allò que internet –tampoc– parla en català, però que no puguem menjar-nos unes patates sonores, que de bones es desfan al paladar, en la nostra llengua em fa crec: grinyola.

*Puc entendre que els Mossos d'Esquadra (ME) estiguin emprenyats amb qui els mal pagui amb els nostres diners retallats, però d'aquí a sentir que el cos ens canti –com a cançó protesta i animal de companyia– l'èxit "Que viva España" a cor batent supera totes les meves expectatives musicals.

-La -Ce trencada Ç i la -Enya castellana- que apareguin com a dues lletres agermanades -la xarxa també margina la ñ- en aquesta situació, amb poques hores de diferència. Que provin amb la versió total de Quico Pi de la Serra de La Internacional a veure què. Tot és posar-s'hi. I assajar, això sí. No és fàcil. Les reaccions periodístiques podrien emmarcar-se per a la història.

*L'evolució de la toponímia de Maçanet –diuen el consistori i els filòlegs– ve del nom llatí -mattianum-, que designa una varietat de pomes, amb el sufix -etum, que és un col·lectiu aplicat a plantacions i boscos: ‘pomerar' o ‘plantació de pomeres'; d'aquí la forma catalana Maçanet, que fou adoptada per l'Institut d'Estudis Catalans l'any 1933.

*Mantenir la doble essa a la bossa o és un sonor oblit que tocaria rectificar o la revenja serigràfica del tubèrcul fregit actual davant del fruiter originari. Llepa ja, poma.

No hay comentarios: