martes, 6 de mayo de 2014

L'exemple de Finlàndia en què s'inspiren els europeus

Finlàndia, el país que s'ha convertit els darrers anys en l'exemple en què s'inspiren molts països europeus pels seus excel•lents resultats educatius, dóna una gran importància a la formació del professorat i a la carrera docent. Per començar, per accedir a la professió de mestre, molt prestigiada, cal tenir molt bones notes. Un cop a la universitat, es valora molt la investigació, fins al punt que és un requisit imprescindible per a l'obtenció del títol de mestre i de professor de secundària.

*A diferència d'altres països capdavanters el sistema finlandès té molta cura de no deixar els nens enrere. Els estudis de magisteri posen molt l'èmfasi a fer un bon diagnòstic dels estudiants amb dificultats d'aprenentatge i a adaptar la manera d'ensenyar a les necessitats dels alumnes en funció de les seves capacitats.
En la línia amb el que s'està explorant a Catalunya, les universitats mantenen un estret contacte amb les escoles on els alumnes fan les pràctiques i el sistema educatiu està constantment en revisió. Això sí, sense canviar-lo cada cop que hi ha un nou govern.

Un nou model en línia i a dins del mateix centre

*El Departament d'Ensenyament ha canviat radicalment, des de fa dos anys, el model de formació continuada dels Docents. Els cursos en centres de formació de docents o a les universitats han caigut en picat i ara es fa gairebé tot al centre. “La formació que es feia estava desvinculada de les necessitats del centre i ara es fa a dins dels mateixos centres amb l'ajuda de plataformes virtuals” segons el Secretari de Polítiques Educatives.S'explica que el nou model potencia l'intercanvi d'experiències entre centres sense renunciar a l'assessorament dels experts dels centres de recursos pedagògics ni a les classes magistrals d'experts per a grups grans.

No hay comentarios: