sábado, 13 de febrero de 2010

Catalunya a la TVEuropea Euronews (2010)

(Copiat per interessant)

"Catalunya és un motor econòmic dins d'Espanya.
*Molts catalans estan cansats dels impostos que marxen cap a Madrid. És una regió orgullosa de la seva història i el seu idioma i les crides per la independència cada cop se senten més fortes. Catalunya s'acabarà separant d'Espanya?” D'aquesta manera presenta el canal televisiu d'abast europeu 'Euronews' un reportatge que analitza, durant nou minuts, els pros i els contres de la independència de Catalunya i parla sobre les consultes independentistes.

*'Euronews', una cadena de televisió amb difusió a tot Europa, s'ha interessat per la qüestió de la independència de Catalunya en un reportatge de la sèrie 'Europeus', en què fa sentir les veus de diversos personatges que hi estan a favor i en contra.

*Entrevisten, per exemple, un granger de Rupit, en Joan, que assenyala que no li sembla bé que el 10% del PIB de Catalunya marxi a altres regions de l'estat espanyol i considera que el país tindria millors infraestructures si no fos per l'espoli fiscal. Precisament a Rupit, on Euronews recorda que es farà una consulta popular el 28 de febrer, el reportatge mostra un grafit a peu de carretera on es pot llegir 'Madrid ens roba'.

*Intervenen des de cantants a catedràtics
En el reportatge també s'entrevisten catedràtics i professors d'universitat com Francesc de Carreras, qui recorda que s'hauria de canviar la Constitució Espanyola per fer possible la independència de Catalunya. A favor del nacionalisme es mostra Alfred Bosch, autor del llibre '1714'; mentre que el president de Convivència Cívica Catalana, Francisco Caja, replica que “la nació catalana no ha existit mai”.

*De la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, expressa des de Barcelona que separar-se d'Espanya seria “anar a menys i no a més”; mentre que el diputat d'ERC i líder d'Esquerra Independentista, Uriel Beltran, explica des del Parlament que Catalunya que s'hauria de convocar un referèndum si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut que va votar i aprovar el poble de Catalunya.

*També s'hi fa palesa l'opinió del director d'Els Joglars, Albert Boadella: “Hem d'obrir les fronteres, no restringirles'. Tot plegat, en un reportatge en què els Brams i el seu cantant, Francesc Ribera 'Titot' fan de fil conductor i hi canten: “Jo sóc d'un país, sóc del món”.

No hay comentarios: