viernes, 27 de julio de 2012

El Clima escolar i la Victimització a Sitges


La violència escolar no és un fet que vingui de fora i que se solucioni amb accions externes a l'escola (accions policials, per exemple). La violència escolar ve de dins de l'escola. Un de cada deu alumnes és víctima d'assetjament.

Efectes de la violència escolar: absentisme i abandonament (també entre bons alumnes que de vegades són assetjats per ser bons), problemes de salut mental (major índex de suïcidi, depressió, pèrdua de l'autoestima), problemes de seguretat pública (per ex.: un estudi que ha seguit durant quaranta anys assetjadors demostra que tenen un major índex de delinqüència, de maltractadors, d'aturats, de feines pitjor pagades).

Forta correlació entre clima escolar i victimització dels escolars i dels adults. Un estudi realitzat en escoles difícils demostra que no totes tenien el mateix volum de xantatge i assetjament. Les que tenien un major índex eren les que segregaven els alumnes més difícils.

La qualitat dels equips d'adults marca la diferència. El benestar de l'alumne depèn del benestar dels professors. És negativa la inestabilitat de la plantilla de professors (els professors desplaçats a centres difícils marxen sovint). Cal estabilitat regulada, amb un lideratge fort i cooperatiu i un bon acompanyament dels professors.

Com millorar el clima i evitar la violència

Treballar l'acolliment, la convivència, l'estabilitat, la gestió de les crisis, els plans individuals, i lluitar contra els estigmes.Treballar la justícia escolar. Els càstigs de vegades són necessaris, però només amb càstigs no s'acaben els problemes. Els agressors tenen dret a canviar el comportament. Solen ser conformistes i no saben què fer per a sortir del seu paper. Cal donar-los l'oportunitat de posar-se en diferents punts de vista.

Lluitar contra la solitud de les víctimes (tant agressors com agredits).No deixar passar el temps. Treballar la prevenció.La qualitat del sistema no pot ser superior al seu personal. La formació per davant de tot.Lluitar contra la discriminació i l'estigmatització per qualsevol motiu (raça, qualitats intel·lectuals, discapacitats, etc.).



No hay comentarios: