martes, 24 de septiembre de 2013

46 Edició del Festival Internacional de Sitges (2013)

El Festival de Sitges afronta el seu 46 edició amb menys pressupost però igual "varietat i passió"

*El 46 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que es farà entre l'11 i el 20 d'octubre a Sitges (Barcelona), afronta una nova edició amb menys pressupost, menys pel·lícules --passen de 187 a 150--, però "mantenint les seves senyes d'identitat", amb una "programació molt variada i molta passió i entusiasme".

En roda de premsa aquest dijous a la Sala Berlanga de Madrid, el director del Festival, Àngel Sala, no ha precisat la quantia del pressupost per a aquest any, tot i que ha admès que "serà inferior, doncs el país està com està".

"S'ha intentat compensar amb patrocinadors i l'habitual suport de les institucions, per a així poder seguir fent el festival de gènere fantàstic més important del món", ha recalcat.

Més enllà de xifres econòmiques, Sala ha manifestat el desig de fer un festival "molt obert, per a tots els públics", ja que, tal com ha assenyalat amb sorna, "el mal està a tot arreu i es disfressa d'allò quotidià". "El mal està en cada cantonada, sense banyes ni cua, però està aquí en les coses més mundanes i variades", ha postil·lat.

En aquesta línia, ha destacat també que el festival "manté totes les seves senyes d'identitat, i i alhora rep grans noms, dóna molta importància al públic i al talent jove, amb moltes òperes primes i fins i tot una pel·lícula feta íntegrament amb iphone --'Hooked Up' de Pablo Larcuen--".

Arran d'això últim i recolzant-se en els seus amplis coneixements cinematogràfics, Sala ha indicat que actualment "hi ha molta gent que vol fer cinema sense esperar a ser produïda de manera tradicional, la qual cosa porta al cinema baix cost, perquè amb pocs diners el talent també sorgeix".

"El problema d'un festival com Sitges és que hi ha molt material de molta qualitat. Les pel·lícules ens arriben per milers d'enllaços, nosaltres som el filtre, i aquest és un treball brutal. En total aquest any hem vist 700 llargs, dels quals un centena eren baix cost espanyols", ha recalcat, per després agregar que "els festivals de cinema han de filtrar la qualitat, perquè ara l'oferta és inabastable, la producció és invasiva".

El 46 Festival de Sitges arrencarà amb la projecció de la nova pel·lícula de Eugenio Mira, 'Grand Piano'. En la secció Oficial Fantàstica destacaran títols com la nova pel·lícula de Nicolas Winding Refn, 'Only God Forgives'; l'últim treball de Jim Jarmusch, 'Only Lovers Left Alive', que és un relat d 'amor etern entre dos vampirs; la comèdia 'A Glimpse Inside the Mind of Charles Swann III', de Roman Coppola, i l'adaptació 'The Congress' de Stanislaw Lem dirigida per Ari Folman.

Takashi Miike, un dels directors fetitxe del certamen, rebrà un homenatge per la seva prolífica carrera, que inclourà a més la projecció dels seus dos últims tasques, 'Lesson of the Evil' i 'Shield of Straw'. Per part seva, el director Johnnie To recalarà a Sitges amb les seves dues últimes produccions 'Drug War' i la comèdia negra 'Blind Detectiu'.

No hay comentarios: