jueves, 24 de octubre de 2013

Dia de l'Artista a Sitges (23-octubre-2013)

Sitges celebra avui el -Dia de l’Artista- per commemorar la data d’arribada del seu Mecnes en Santiago Rusiñol a la vila sitgetana.

*Parlar de Sitges i no parlar d'en Rusiñol és igual d’insòlit o inconcebible que fer-ho de l’artista sense pensar en el Llegat que aquest va deixar a la vila,amb singularitat el Cau Ferrat.

*Al Cau Ferrat, Casa-museu de l’Artista, s’aixopluguen totes les seves col·leccions, que conformen el seu millor Testament vital, artístic i estètic. Des d’importants obres de pintura, escultura i dibuix fins a significatives i úniques col·leccions de vidre, ferro, ceràmica, mobiliari...

En Santiago Rusiñol i els artistes i intel·lectuals del seu entorn van ser els Pioners a Catalunya en reivindicar la Categoria de les fins aleshores anomenades -Arts Menors- o -Arts Dcoratives- per tal de situar-les al mateix nivell que les Arts Majors com ara l'Arquitectura, Escultura, Pintura, Música i Poesia.

Mercès a en Rusiñol,van desfilar per Sitges i pel Cau Ferrat el -Gruix de la Intel·lectualitat Artística del moment- i sense dubte -El pas d'en Rusiñol va contribuir a posar al mapa -Laa petita Vila de la Comarca del Garraf que, des d’aleshores,Sitges ha estat destí i població d’acollida d’artistes, poetes o intel·lectuals.

*És molt normal,doncs, que la Vila de Sitges hi celebri i hi commemori la "Data d’Arribada d'en Santiago Rusiñol, declarant el 23 d’octubre com a Dia de l’Artista.

Per aquest motiu, els Museus de Sitges, amb la col·laboració del Cercle Artístic de Sitges, volen iniciar la Jornada Sitges Tallers & Estudis oberts. El propòsit de la iniciativa no és altre que el d’oferir, a tots aquells que estiguin interessats, la possibilitat de conèixer directament als creadors, als artistes, artesans que treballen i viuen a Sitges. L’objectiu o focus d’atenció no se centra en les obres, funció o rol perfectament assumit a través de les galeries o exposicions, no, la proposta vol anar més enllà i centrar l’atenció en els creadors i els seus entorns de treball. Oferir la possibilitat d’establir contacte amb aquell artista o artesà que està al darrera d’alguna obra o peça que ens ha cridat l’atenció, conèixer el seu tarannà, el sistema de treball, les motivacions, les fonts d’inspiració, les angoixes i satisfaccions, en definitiva, les pulsions que s’amaguen darrera de qualsevol acte creatiu.

Sitges Tallers & Estudis oberts s’inicia enguany de forma tímida, però amb voluntat de créixer i donar cabuda, en futures edicions, a tots els artistes que s’hi vulguin sumar i amb la voluntat de reprendre el mateix esperit que defensaren els artistes i intel·lectuals modernistes, obrint les portes d’aquesta iniciativa i projecte, no només a pintors i escultors… sinó també als il·lustradors, joiers, gravadors, fotògrafs… que hagin triat la vila de Sitges com a lloc de residència, treball, creació i, en definitiva, d’inspiració.

No hay comentarios: