domingo, 9 de febrero de 2014

Pares d'alumnes urgeixen a pagar les Beques-menjador (2014)

El president de la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Àlex Castillo, ha urgit a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, a pagar les 70.000 beques menjador assignades i anunciades aquest dijous després dels polèmics 660 casos de desnutrició que assegura Salut Pública i nega el conseller, Boi Ruiz.

*En una entrevista d'Europa Press, el responsable de les ampes catalanes --que gestionen el 50% de menjadors escolars-- ha assegurat que encara no s'han pagat algunes de les beques d'aquest curs, que acumulen uns tres mesos de retard, per la qual cosa ampes, entitats socials i ajuntaments han hagut d'avançar l'import perquè els petits puguin menjar.

*És un procés extremadament lent i ineficaç i va en contra dels nens i nenes, segons Castillo, que critica des que s'atorga la beca fins que s'abona hi ha uns terminis molt llargs que dificulten que els nens de famílies amb problemes tinguin un plat saludable garantit al col·legi, tot i que les beques estiguin pressupostades 40,8 milions d'euros--.

*Coincidint amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, Castillo ha afirmat que la desnutrició infantil no se soluciona només donant beca completa a 3.000 escolars amb necessitats alimentàries severes, sinó que reclama "vincles de col·laboració àgils" entre les conselleries d'Ensenyament, Benestar i Salut.

*Ha remarcat que la beca menjador només cobreix el dinar dels 200 dies lectius, però els nens necessiten esmorzar, berenar i sopar tot l'any, pel que és una cosa molt més profunda i requereix "polítiques públiques combinables".

*Cal ser conscient que aquest problema existeix. No estem parlant d'una malaltia eradicada de la qual no val la pena fer un seguiment, sinó d'un tema delicat i sensible. És molt minoritari però és real, ha defensat Castillo sobre els polèmics 660 casos de nens desnodrits.

*Ha defensat que s'han d'evitar aquestes situacions des de l'administració i no transmetre la responsabilitat a Creu Roja i Cáritas, tot i que fan molt bon treball: "Sigui quin sigui el nombre de persones, són menors d'edat i vivim en un país democràtic que aposta pel benestar social".

*La Consellera Irene Rigau, preguntada al Parlament per si de cas s'han començat a pagar les ajudes, va respondre que el seu departament abona mensualment partides als consells comarcals perquè "vagin garantint la transmissió de diners a les empreses i a les associacions de mares i pares que els gestionen".

*Tot i això, el responsable de les AMPAs assegura que als menjadors escolars públics que gestionen -la meitat del total- hi ha un retard d'aproximadament tres mesos en el pagament d'aquestes ajudes al 60%.

No hay comentarios: