sábado, 5 de abril de 2014

La Mancomunitat,embrió d'un Estat català (1914-2014)

Recordem l'obra de la Mancomunitat de Catalunya feta en tants pocs anys i amb tantes poques competències. Les quatre Diputacions van cedir les seves competències per una Acció Institucional Unitària, i el President Enric Prat de la Riba va posar al capdavant de cada Institució les persones més preparades amb independència de la seva adscripció política.
*Avui, disposem de més coneixement i recursos, i sobretot tenim la legitimitat social que exigeix un país ben organitzat i una educació eficaç per a elevar la cultura de tots els ciutadans.La Mancomunitat de Catalunya del 1914 va ser la primera experiència d'Autogovern català i el primer Reconeixement estatal de la Personalitat de Catalunya des de la desfeta del 1714.
*Les quatre Diputacions commemoraran el Primer Centenari de la Mancomunitat amb un programa d'actes que inclourà exposicions, xerrades i seminaris-L’Enric Prat de la Riba va ser un polític moderat però amb una idea molt agosarada, que es va envoltar dels millors intel•lectuals catalans a Catalunya. Les quatre Diputacions han tingut alts i baixos des del moment en què es van crear,al segle XIX,concretament l’any 1812, i la seva Història - ha oscil•lat entre representar un important paper com a instància de poder- i -ser una mera comparsa dels governs centralistes-.
Breu historia
*Retornar la capacitat de la gestió administrativa de les antigues Corts Catalanes. Amb aquest objectiu, el 6 d'abril de 1914, s'estableix la Mancomunitat de Catalunya, que significa l'esperada federació de les quatre diputacions catalanes.Comença una nova etapa política, amb el president de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, al capdavant. Un líder que sap unir esforços. Però tot i les seves limitades competències, que no van més enllà de les que tenien les diputacions, la Mancomunitat de Catalunya aconsegueix agafar força en l'àmbit polític.
*L'estructura d'aquesta nova institució està formada per una assemblea de 96 diputats provincials (36 per Barcelona i 20 per cadascuna de les altres tres províncies). També està constituïda pel Consell, integrat per vuit consellers i el president de la Mancomunitat.
*El primer president és Enric Prat de la Riba (1914-1917), seguit per Puig i Cadafalch (1917-1923), tots dos militants de la Lliga Regionalista. L'any 1924, Primo de Rivera imposa Alfons Sala al capdavant d'aquesta institució catalana. I és el mateix Primo de Rivera qui, l'any 1925, dissol definitivament la Mancomunitat de Catalunya.
Entre les obres més importants dutes a terme al llarg d'aquesta dècada, cal destacar la construcció d'infraestructures de comunicació, l'assistència social, la reforma educativa, la normativització de la llengua catalana i l'obra cultural.

No hay comentarios: