domingo, 25 de mayo de 2014

Els Minyons de Muntanya i Mossèn Antoni Batlle a Catalunya

Els joves sitgetans i catalans que varen tenir la sort de formar en els Minyons de Muntanya,sabien de les virtuts d’aquest capellà sitgetà-.

*Incomprensiblement va ésser poc o gens compresa la seva tasca i no va tenir el reconeixement oficial-.Dies abans de lliurar la seva ànima a Dèu,mossèn Batlle va tenir la satisfacció de saber que oficialment fos reconeguda la seva profitosa tasca en pro de l’Escoltisme-.Va morir l’any 1955-.

*El canvi educatiu que es va produir tant a Sitges com a Catalunya durant el primer terç del segle XX era marcat per dues diferenciades tendències: una primera amb l’èmfasi per la catalanització de l’escola,cosa que passarà a Sitges fins i tot pressionant des de l’Illa de Cuba i una segona que incidia més en el vessant pedagògic,com és el cas a Sitges de la presència de l’Esteve Barrachina i Benages amb la metodologia de l’Escola Nova,però res de res per la catalanització de l’escola-.

*No nego pas l’existència d’aquests dos corrents a Sitges i en crec que es van conciliar molt aviat-.L’APEC a Sitges,en bona relació amb l’Agrupació Catalanista no tenia la finalitat explícita de renovar l’ensenyament,sinó només de catalanitzar-lo-.

*I,com que el català no era admès oficialment a l’escola pública,la solució era la conexió amb l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana (APEC) i convocar concursos de lectura i escriptura en català entre els infants i joventut de la vila fossin de l’escola que fossin a la Sala de Juntes de les Cases Consistorials-.La Protectora farà aquestes pràctiques de normalització lingüística a Sitges una mica de l’any 1900-1913,molt més de 1914-1923 i amb freqüència 1932-1936,són les tres èpoques de renocació pedagògica a Sitges com a Catalunya-.

*L’empenta dels Concursos públics fets per l’APEC era motivada sempre no pas pels mestres públics sinó per l’Agrupació Catalanista,després Centre Nacionalista de Sitges-.

No hay comentarios: