viernes, 23 de mayo de 2014

La Mancomunitat de Catalunya un Assaig de Poder (1912)

Un projecte de Llei era aprovat l’any 1912 al Conngrés de Diputats,quan governava en Canalejas,però victimat el Cap del Govern Central,el va succeir el Comte de Romanones,qui es va fer seu aquell projecte,passant al Senat on va costar dimissions com la del mateix Romanones.

*El va succeir l’Eduard Dato,qui amb el Ministre de la Governació Josep Sánchez Guerra,signa un Reial Decret,tot i autoritzant les Diputacions Provincials de Catalunya a Mancomunar-se amb fins Administratius,bo i concedint-ne el -Dret de demanar al Govern Central- la Delegació d’alguns Serveis provincials.

*L’Enric Prat de la Riba,un pagès de Castellterçol serà “el veritable pare de la criatura”,el veritable impulsor de tota l’obra de la Mancomunitat,un home obert a les toleràncies,molt sociable-.Representà el més típic exponent doctrinal de les ambiGúitats de la Burgesia catalana situada en una cruïlla decisiva-.

*L’Enric Prat de la Riba,President de la Diputació barcelonina,va redactar -l’Estatut de la Mancomunitat-,aprovat per la Junta de les quatre Diputacions de Catalunya el di 9 de gener de 1914,acceptat per l’Estat espanyol per Reial Decret el 26 de març de 1914.El dia 6 d’abril,al Saló de Sant Jordi del Palau que havia estat de la Generalitat va quedar constuïda la -Mancomunitat de Catalunya-.

La Primera Competència que va tenir a Catalunya van ser els Manicomis.

*A partir d’aqui es va anar bastint la unitat de les 4 Diputacions catalanes,que resultarà un "Assaig de Govern de Catalunya".Però l’Enric Prat de la Riba va dir: “La Mancomunitat,com a Personalitat de Catalunya és tot,com a Poder no és res”.

*Clar i català,el Programa era -Revolucionari- perquè era una responia a la Idea Civilitzadora Noucentista de la "Catalunya ciutat".La Mancomunitat es basava en tres òrgans fonamentals:la Presidència,el Consell permanent,l’Assemblea General.El Consell Permanent el constituïen el President i vuit Consellers.

*L’Assemblea General la componien tots els Diputats Provincials de les 4 Diputacions catalanes.Però,cap ni una de les Competències de l’Estat espanyol va ser traspassada a la Mancomunitat de Catalunya.Era natural que a la vila de Sitges i d'altres
l’establiment de la Mancomunitat de Catalunya no despertés gaires entusiasmes a nivell popular-.

*L’activitat cultural va ser molt gran,per exemple:
L’impuls de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC),creat l’any 1912 per la Diputació de Barcelona
Creació d’una Escola de Bibliotecàries-.
Una Escola de Teatre,una Escola d’Infermeres-.
Creació dels Estudis Universitaris Catalans (EUC) per completar la Universitat pública-.
I la creació d’una Comissió amb l’APEC per tal de fomentar el català a l’escola-.

No hay comentarios: