sábado, 12 de julio de 2014

Evitar la destrucció de Nius d'Orenetes al Garraf

Agegts rurals eviten la destrucció de nius d'orenetes en plena temporada de reproducció.Van actuar d’urgència per aturar els treballs de cablejat que s’estaven duent a terme a la façana d’un edifici per evitar la destrucció de nius d’oreneta cuablanca

*El passat 25 de juny, membres del cos d’agents rurals, arran de l’avís d’un ciutadà, varen poder actuar d’urgència i aturar els treballs de cablejat que s’estaven duent a terme a la façana d’un edifici del municipi de Sant Cugat Sesgarrigues per evitar la destrucció de nius d’oreneta cuablanca presents. Durant l’actuació es va poder comprovar que ja s’havia procedit a la destrucció d’un niu d’aquesta espècie protegida, malgrat tot es van poder rescatar quatre polls d’oreneta cuablanca que havien caigut a terra i varen ser traslladats a un Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat de Catalunya.

*També el passat 4 de juliol, membres del cos d’agents rurals varen denunciar un ciutadà de Torrelles de Foix per haver destruït intencionadament 20 nius d’oreneta cuablanca ubicats a la façana d’un edifici del casc urbà. Per les dades recollides i la quantitat de nius destruïts s’estima que poden haver mort cap a 80 exemplars d’aquesta espècies.

*Durant tot l’any el Cos d’Agents Rurals realitza diferents serveis de protecció d’orenetes i falciots destinats a la recollida d’exemplars caiguts i a la protecció dels seus nius per evitar que es puguin causar danys a aquestes espècies protegides.

*És fonamental tenir present que la majoria dels animals que es troben a la ciutat són fauna salvatge, malgrat que en un principi no ens pugui semblar així perquè viuen en un entorn urbà. A més, quasi tots són protegits.

*L’Oreneta cuablanca comença a arribar cap a la segona quinzena de març, però el flux migratori principal arriba al mes d'abril i es perllonga fins a la meitat de maig. La major part de les postes es fan cap a finals de maig i més freqüentment a primers de juny. No és estrany que dins una mateixa colònia alguns nius s'avancin o retardin, i que, mentre que algunes parelles comencen la posta, d'altres ja tinguin polls. També solen fer una segona posta, durant el juliol o l'agost. De vegades, les niuades s'endarrereixen molt, amb polls a punt de sortir del niu durant la primera quinzena de setembre. Marxen al setembre.

No hay comentarios: