martes, 15 de julio de 2014

L'Any 2014 és l'Any de l'Exili...?

Se celebra el 75è aniversari de la retirada republicana.El 75è aniversari de l'exili que es va produir l'any 1939 a la fi de la Guerra Civil Espanyola.

*Segons en Jaume Bosch, la commemoració de l'exili "no significa contraposar-la al record del 1714".Celebrar a Catalunya el Tricentenari i que totes dues efemèrides serviran per explicar "bona part de la història de Catalunya". L'exili republicà de l'any 39 va portar centenar de milers de persones, d'arreu de l'Estat però majoritàriament catalanes, a creuar els Pirineus fugint de l'avanç i la repressió de l'exèrcit rebel.

*En Jaume Bosch s'ha mostrat preocupat per la "manca de sensibilitat del Govern català davant la memòria històrica que ha portat a deixar gairebé paralitzat el Memorial Democràtic".Vol que el Parlament català exigeixi al Govern de Catalunya que impulsi l’any 2014 la commemoració de l’Any de l’Exili Republicà”, al temps que considera que “el Museu de l’Exili de la Jonquera" sigui "una peça fonamental dels actes”.

*D’aquesta manera,vol reimpulsar l’activitat del Museu de l’Exili i dotar al Memorial Democràtic dels recursos necessaris per a organitzar les commemoracions de l’Any de l’Exili i dotar a les entitats i associacions memorialistes dels ajuts necessaris per a que la societat civil pugui impulsar actes commemoratius de l’exili republicà.

No hay comentarios: