jueves, 24 de julio de 2014

La LLengua Catalana fa Escala i Escola al segle XXI

Fa uns quatre anys vaig assistir als actes de commemoració del Cinquantenari i Noces d’Or de l’Escola Pública Esteve Barrachina,àlies el primer Grup Escolar Estatal a la Vila de Sitges.

*Un mig segle (1960-2010) d’Escola pública i catalana a Sitges,exemplifica el passat, el present i, sobretot, el futur dels escolars sitgetans envers la seva formació com a ciutadans catalans que, amb la contribució del Centre escolar sitgetà -durant mig segle- tot i comptant amb el dinamisme dels més de 250 mestres, uns sense català i uns altres catalanitzats i el seu compromís com a responsables acadèmics,han liderat i lideren la projecció dels estudis universitaris i no universitaris a través de l'àmbit acadèmic i educatiu de l’actual Escola Pública Esteve Barrachina.

*Però,tot s’ha de dir: "La catàstrofe de la degradació de la Biodiversitat Lingüística,amb una mitjana d’una llengua que desapareix cada dues setmanes,en té orígens clars en les pressions polítiques i econòmiques.En podríem dir que el Càcul del Diferencial de poder polític i de riquesa econòmica,entre llengua baixa i llengua alta,és una mena de -Sistema de Predicció- del ritme de desaparició de les Llengües Baixes.

*Ara bé,no cal pensar que les Llengües que s’imposen a d’altres – i que podríen anomenar-se'n “linguòfagues” com els Humans que mengen humans són antropòfags –són només les llengües de rics i poderosos Estats o de pes demogràfic força considerable.

*Algunes llengües –demogràficament petites- també fan desaparèixer d’altres llengües,a vegades a Escales de Territoris molt petits o de circunstàncies molt peculiars.
A Alaska,per posar un cas,al segle XXI,totes les llengües Autòctones es troben en una situació força desesperada,la majoria en Vies de Substitució per le Llengua Anglesa.

Abans que s’imposés l’Anglès,però,entre els segles XIX i XX,algunes llengües Autòctones ja havien patit una mena de Guerra Interna.I,una d’aquestes,"La Tlingit",havia guanyat aquesta Guerra,mercès a un Pes Demogràfic Superior i a la Vitalitat Econòmica relativa també Superior.La llengua Tlingit,parlat i practicat al Sud d’Alaska,ha anat substituint d’altres llengües també autòctones,com la llengua l’Alutiq,la llengua Eyak i la llengua Tagish.

No hay comentarios: