martes, 22 de julio de 2014

-NEUTRÀLIA-,als Països Catalans 2014

Un dels plats forts lúdics i festius de l’estiu és "Mestràlia",un Certamen de Lutiers i Constructors Artesans,que ofereix un amplíssim ventall d’activitats que han rebut un important suport ciutadà i han deixat un regust de boca extraordinari. I,no és una valoració triomfalista, sinó una constatació que, malgrat els escassos recursos econòmics amb què compte, el savoir faire, la motivació i l’encert en l’activitat poden conduir justament al triomf.

*Amb la perfecta interacció amb la Junta Directiva de la UE, s’ha pogut gaudir d’un cap de setmana intensíssim, on ha regnat el so de la gralla,del tabal i del sac de gemecs, amb el cant i el ball de jota omnipresent, amb la millor gastronomia, amb el ressò d’una terra encesa, poesia viva de la festa.

*Els Lutiers participants provenen d’arreu de les comarques dels Països Catalans: Baix Camp, Marina Baixa, Osona, Mallorca, Horta, Safor, Baix Ebre, Vallès, etc. La seva total implicació els porta a organitzar exhibicions del seu Art als seus estands propis, que donen so i categoria al Certamen.Ells són l’essència pura i dura de Mestràlia, aportant el toc professional,mentre gaudeixen de les interrelacions culturals amunt i avall de la terra, compartint les seves habilitats i els seus coneixements.

*Els nocturns Concerts omplen de gaudi una població a la recerca del seu segell identitari. L’intens treball de recerca previ porta a l’elecció de grups en expansió, ben prometedors, amb uns preus irrisoris. N’hi ha grups musicals excel•lents i amb molt talent que han de treballar amb unes tarifes mínimes, que no garanteixen la seva supervivència.

*Clar i català l’entramat musical català es troba en un moment dolcíssim, i cal treballar per trobar els mecanismes per fer-ne una difusió adequada. Els grups provinents del País Valencià, molt especialment de l’Alcoià, han estat d’una gran qualitat, regnen a la festa, un altre tret identitari ben bé català que en cal reivindicar.

*Les trobades massives de grups de danses i de colles de grallers i tabalers, són una veritable font de festa. Han consolidat "Mestràlia" com a marca en expansió.Cal valorar altament el voluntarisme popular que porta a tirar endavant col•lectius musicals i dansaires amb l’ànim de la promoció de l’oci i la festa.

*El Roquer gastronòmic facilita el consum de -delicatessen-, aplega una multitud de ciutadans que rep com a premi la combinació de bon àpat i bona música.Tot plegat, és un còctel que enamora cada estiu als Països Catalans.

No hay comentarios: